„В момента има 220 000 души, които са след инкубационен период и са заразени, а още 70 000 които са в него.  Моите изчисления сочат 700 000 минали през вируса – затова няма забавяне на разпространението, макар да има оптимистични оценки, че вече 1 000 000 българи са се срещнали с него”, заяви математикът Лъчезар Томов в ефира на Нова ТВ.

Той обясни,че децата са масово безсимптомни, дълъг инкубационен период, хваща се някой със симптоми, но вирусът вече е пренесен при родителите. Те ходят на работа, в затворен офис е идеална среда за разпространение и 2 метра разстояние не са достатъчни, е версията на Томов.

"Ще има спад на новозаразените, ако затворим моловете и училищата. Отваряне на училище за всички деца е безумие. Хората, които го предлагат, трябва да се прегледат на психолог. Училищата са клъстери на заразата. Причината - децата са безсимптомни и имат дълъг инкубационен период. Ако се открие положително дете е, защото то е било със симптоми т.е е носело заразата до 12 дни по-рано", разкри математикът.  За него статистиката на НСИ за смъртността е крайно показателна какво става. Тепърва ще разбираме какво е станало – грубата оценка за първата седмица на ноември е 5500, предварителните данни са за 3179 смъртни случаи общо. 3300 – 3400 починали на седмица за края на ноември от коронавирус – това е прогнозата на Томов