Всичко е на масата и се обсъжда, към момента обаче не се налага коренна промяна в мерките. Не става въпрос да слагаш нови и нови мерки, а да спазваш тези, които вече са разпредени“. Това заяви доц. Ангел Кунчев относно евентуалното връщане на ограничителните мерки заради покачването на новозаразените с коронавирус.

От щаба са коментирали и възможна изолация само на възрастни хора.

„Обсъждаме вариантите и за пълна изолация, както и за това да имат определени часовеи интервали за излизане“, каза Кунчев пред Нова телевизия.

Според него  покачването на случаите при нас е равно на средния ръст в ЕС.

„Ситуацията не е за омаловажаване. Колкото повече положителни има, толкова повече са активните и хора, които са приети в болница. Около 5% са настанявани в болница“, каза доцентът.

Относно това колко време може да издържи здравната система у нас, той заяви, че може да бъде дълъг период от време. Това не значи, че на отделни места няма критични ситуации – Бургас и Благоевград към момента са пример за това.

„Много от последните научни доклади сочат, че след 10-я ден на протичането на заболяването - 99% не си опасен за околните. С това количество от вируса, което е в организма, не можеш да заразяваш. Това става въпрос за хора, които са дали положителен резултат и нямат никакви симптоми“, коментира Кунчев.

Кунчев отговори и на въпрос защо при по-малко случаи през март са били въведени по-крайни мерки, в сравнение със сега.

„Мерките се взимат тогава, когато започват нещата. В началото се  учихме се от грешките си и то един от друг. Не бяха ясни и колко ефективни са определените мерки – виждате в момента има страни в пълна изолация, като Израел, има и такова с демокрация – Швеция. И в двата случая има минуси“, коментира още Кунчев.