Половин век след началото на кариерата им концерт от два часа и половина не стигна на най-великата ни рок-група – Щурците, да изразходва цялата си експлозивна енергия на Античния театър. След продължителните аплодисменти те наградиха горещата пловдивската публика с три биса – „Среща“, „Две следи“ и „Бяла тишина“.

Върху Трихълмието се разля мощна вълна от вечните шлагери на „Щурците“. Трите хиляди зрители припяваха на любимите на няколко поколения българи песни – „ХХ век“, „Конникът“, „Футуролог“, „Черен кон“, „Стълбата“, „Хамлет“ , Вълшебен цвят“, „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“ и други.

За епохалния концерт оригиналният състав - Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков бе подсилен с виртуоза на китарата Иван Лечев, Славчо Тодоров и Петър Георгиев-Пешето. В разгара на шоуто на сцената се качиха и старите членове на бандата – Пепи Цанков, Веско Кисьов и Константин Атанасов. Те изпяха първите парчета на „Щурците“ – „Без думи“ от 1967 г. и „Веселина“ от 1968-а.

Специална изненада за публиката бе „възкръсването“ на незабравимия китарист Петър Гюзелев. Неговите вихрени сола бяха извлечени на отделна писта и прозвучаха в редица песни с оригиналните си трели. „Трудно е да свирим с Пеци по този начин – ние трябва да се настройваме по него, за да не изоставаме, а не той по нас“, каза Кирил Маричков.

Когато дойде ред на баладата от филма „Вчера“, хиляди запалки осветиха по магичен начин Античния театър. Последният час от концерта публиката стана на крака, танцуваше и пееше с легендите.

„Хей, знай някой ден листът се обръща, но тогава младостта, само рокендролът връща“. Оказа се, че рецептата работи и мнозина смъкнаха от плещите си натрупани десетилетия, за да се върнат в рок-детството си.  

Концертът „50 години Щурците“, показа, че е твърде рано да бъдат отписвани ветераните и много от по-младите групи има много какво да учат от техните хъс и енергия.