От днес отпадат няколко от COVID рестрикциите за цялата страна. Зеленият сертификат вече няма да бъде изискване за влизане в обществени обекти и заведения. Документът обаче остава задължителен за служителите във въпросните обекти.

По усмотрение на собствениците такъв може да бъде поискан и от клиентите, като последната мярка се предвижда да бъде отменена на 5 март. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Пловдив от днес отпада и ограничението за капацитет в заведенията. В това число влизат и ограниченията за местата за настаняване, игралните зали и казина. 

Ръководствата на Драматичен театър-Пловдив, Държавна опера-Пловдив и Държавен куклен театър-Пловдив също взеха решение да премахнат изискването публиката им да влиза срещу зелен сертификат. Носенето на маски в салона обаче остава задължително.

От днешната дата се възстановява и присъственото провеждане на образователни мероприятия в езикови центрове и школи. Условие за това е да бъдат допускани само до 12 деца. Условието непълнолетните да посещават търговски център тип „мол“ с придружител, също се премахва. 

РЗИ-Пловдив не е спирала да извършва регулярни проверки по обектите, научи TrafficNews. Служители на инспекцията ще продължат контролната си дейност за спазване на мерките, свързани с ограничаване разпространението на вируса. Такава предстоят както в заведения, така и в обучителните центрове. 

"Наблюдаваме спад на заболеваемостта в Пловдивско. Засега е добра и тенденцията по отношение на детската заболеваемост. Надяваме се, дори след като прекарат още време присъствено в клас, тази добра статистика да се запази", коментира пред TrafficNews зам.-директорът на здравната инспекция д-р Аргир Аргиров.

Разхлабването на ограниченията идва на фона на все по-спокойната картина в болниците в страната. Припомняме, че вчера цялата карта на България стана жълта, след като и петте клъстера преминаха в по-лекия Етап 2.

 

Жълтият цвят превзе COVID картата на България! Заболеваемостта в Пловдивско пада под 900Три области в страната вече са с 14-дневна заболеваемост под 500 на 100 000