COVID картата на България светна в жълто! Всички пет региона в страната се намират в Етап 2, което означава, че под 70 на 100 от легла за интензивно лечение са заети.

14-дневната заболеваемост в Пловдивско също спада, като вече трайно се намираме под границата от 1000 на 100 000. Към днешна дата тя е 884. Няколко области в страната пък – Благоевград, Смолян и Кърджали, тя е паднала под 500 на 100 000.

Припомняме, че Регион 4, в който се намира и Пловдивска област, беше първият за страната, в който се наблюдаваше спад на хоспитализирани случаи и заети болнични легла. От части това се дължеше на Кърджали - областта, която по подразбиране се движи в най-ниски граници на заболеваемост от началото на кризата.

Следващият регион, който светна в жълто, бе този на Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Плевен. Близо седмица по-късно ситуацията за цялата страна постигна напредък в борбата с COVID-19.

В прогнозата за следващите 5 дни не включва преминаване в Етап 1 за нито една област, сочат данни на Единния информационен портал.

Това бе и причината за отмяна на изискването за зеления сертификат за редица дейности на закрито.  От утре той ще бъде нужен само за обслужващия персонал в обществените обекти и заведения. Собственици обаче все още може по лично усмотрение да оставят документа като задължително условие за допускане до обектите им. Това е част от тристъпковия план за облекчаване на рестрикциите, като вече се позволяват и образователни мероприятия в школи и езикови центрове.