До час и половина отнемаше преминаването през ГКПП "Маказа" по посока Гърция в събота. Пикът на задръстването беше по обяд, когато пред граничния пункт се изви опашка от чакащи автомобили, дълга над половин километър. Въпреки натоварения трафик излизащите от България се обслужваха на едно гише, а причина за това беше гръцката страна, която е намалила броя на граничните полицаи. В събота те бяха по трима във смяна, съобящава 24 часа.

Според българските им колеги нищо не пречело дори в този състав да отворят второ гише, за да се ускори преминаването на границата, но гърците отказвали. Те искали със задръстванията да дадат сигнал на гръцките власти, че намаляването на броя на полицаите ще затрудни трафика дори през зимните месеци, когато по принцип пътуващите са в пъти по-малко от лятото.

Другите причини за забавянето е преминаването на семейства с деца, заради които проверката на документите трае значително по-дълго. Между 8 и 10 минути пък отнема обработката на преминаващите, които са граждани на трети страни. През последната година много турски граждани с леки автомобили предпочитат да си спестят чакането на ГКПП "Кап. Андреево" и използват ГКПП "Маказа".