16 души от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище "Качулка", са дали положителни проби за коронавирусни инфекции, съобщиха от Областния кризисен щаб. Четирима от болните са служители в социалното заведение - медицинска сестра и персонал, а другите 12 са настанени там. Към момента състоянието им не изисква хоспитализиране.

Лечението на служителите ще се осъществява в домашни условия и под наблюдението на личните им лекари. Останалите ще бъдат наблюдавани на място от личния им лекар, пише БТВ.

В селище "Качулка" са създадени условия за изолация на инфектираните потребители, предприети са всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса.

В социалното заведение са настанени 200 потребители, а работещите в него медицински лица и друг персонал са над 100 души.

Освен диагностицираните лица в дома, през последното денонощие положителни проби за коронавирусни инфекции са дали още 19 жители на областта. Петима от тях са заболели в две семейни огнища.

14 души са дали положителен резултат, след като са изследвани в триажните отделения на болнични заведения в Сливен или са се изследвали по собствено желание. Сред заболелите има учител и ученик от две различни учебни заведения. Инфектирането не е станало в образователните институции, а в семейно огнище.