Ще се включа в Коалиционния съвет и ще представя аргументите на БСП, които са много ясни - ние сме за изпращане на хуманитарна помощ за Украйна, но не и на оръжие - за да не продължава войната. Решението за изпращането на оръжие се взима в България от суверенни органи. Преди ден Германия реши да не изпраща оръжие в Украйна. Това коментира пред БНТ Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката.

Според нея идеята на премиера Кирил Петков за пътуване на делегация от представители на коалиционни партньори до Одеса е нелепа. Ако тя цели да се запознае с войната там или да се срещне с президента Володимир Зеленски - няма смисъл от това пътуване, а и не очаквам да ни промени позицията.

От Украйна имаме списък от конкретни стоки, боеприпаси, но категорично не сме изпращали оръжие. Напоследък се изговориха нелепици по този казус. За нас важните теми са инфлацията, цените, доходите - трябва да има дискусия за антикризисен пакет, а не оръжието за Украйна. И когато се занимаваме с коалиционните взаимоотношения, изпускаме най-важните теми.

Правителството ще оцелее, ако спазва споразумението си - там няма казус с оръжие за Украйна, няма Македония и т.н. БСП не се готви за предсрочни избори - цялата ни енергия е към социалния пакет за обществото, допълни Нинова.

Според нея България няма договори за оръжия от 2015 г. насам нито за Украйна и Русия. Масово в последните месеци в европейските държави се предлагат и работят социални пакети - като таван на цените на газа, някои хранителни стоки - значи има работещи и възможни мерки.

От МВФ вече предлагат премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивен. Без икономика и производство не може - трябва да помагаме на бизнеса. Стига с това оръжие за Украйна, коментира вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.