Трябва да се увеличат наказанията за непълнолетни при тежки престъпления, но това трябва да става разумно и балансирано, каза адвокат Марин Марковски по Би Ти Ви. Този дебат започна след случая в Галиче, когато Андрея бе убита от 17-годишния Аксел. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчита неговата психическа и емоционална зрялост, смята Марковски.

Промяната трябва да обхване непълнолетни, навършили 17 г., които извършват престъпление по член 116 - най-зверските престъпления. Според него текстът в Наказателния кодекс трябва да се промени така: Непълнолетни, навършили 17 г., извършили престъпление по член 116 от НК, което представлява особено тежък случай, да се наказват от 5 до 20 г. лишаване от свобода.

В такива случаи съдът трябва да назначи комплексни експертизи, смята Марковски. Доц. Светла Маргаритова изрази несъгласие с увеличаването на наказанията за непълнолетни. Тя припомни, че още в първия ни наказателен закон от 1896 г и до ден днешен за непълнолетните, извършили най-тежки престъпления, наказанията са били заменяни с по-леки.