България е купила 250 гривни от израелска компания, които да бъдат поставени на глезена на родни арестанти.

С т.н. затворнически гривни у нас вече официално работи електронният мониторинг на правонарушителите, похвалиха се днес от правосъдното министерство.

В крайна сметка се оказа, че подобни гривни са поставени на 12 души, още преди два месеца, а хората, на които са сложени, изтърпяват различен тип наказания.

10 от 12-те са с контрол на радиочестотно наблюдение, а другите двама се контролират от сателит. Всички те са между 18 и 40 години - предимно осъдени за престъпления против личността и собствеността. До момента нито един от тях не е нарушил ограничителните мерки.

Директорът на Главната дирекция за изпълнение на наказанията Васил Миладинов обяви, че на три категории лица ще бъдат слагани гривните - в затворнически общежития от открит тип - на тези, които имат разрешение да нощуват извън общежитието, осъдени на пробация и тези под домашен арест.

"Лично изпробвах гривната по време на тестовия период и всичко беше нормално. Къпал съм се, мокрил съм я - няма проблем. До момента по време на тестовете всичко е било нормално", каза на свой ред зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

"Каквото и да се случи с гривната, тя е в постоянен контакт с системата. Загуба на сигнал, опит за интервенция, всичко се отчита, така че служителите в центъра веднага разбират", обясниха от фирмата, изработили устройството.

Въпросните устройства се залепват за глезена, така че наблюдаваното лице да не може да я свали. Ако обаче бъде направен такъв опит, или опит за заглушаване по някакъв начин на сигнала, устройството изпраща сигнал до системата като това най-вероятно ще доведе до промяна на мярката за неотклонение.

Освен това при загуба на сигнал между системата и гривната за 30 сек., тя отново изпраща сигнал за нередност в мониторинговия център, който е ситуиран в София.

Гривните, които вече и България използва, са същите, които се слагат на глезените на арестантите в САЩ, Канада, Литва, Естония и Швеция.