31 продукта на български и чуждестранни фирми взеха златни медали на 70-ия Международен технически панаир. Престижното отличие се дава на иновативни изделия, отговарящи на стандартите на ЕС. Победителите получиха призовете си на тържествена церемония на 1 октомври вечерта във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив.
Сред златните медалисти е изложителят с най-малък щанд – пловдивската фирма „Алфа груп 1“. Тя предлага уреди за пречистване и алкализиране на вода, които са новост за българския пазар. Около 500 човека на ден се спират тук, вече имам много клиенти, похвали се управителят Атанас Георгиев. На изложението сме за първи път, но само за три дни се убедихме, че нашият домакин е институция, която наистина създава нови възможности, каза Георгиев при получаването на приза.
Още един дебютант – израелската компания Galil Chemicals, е сред победителите в най-авторитенния бизнес конкурс в България. Тя заслужи три златни медала с биопрах за пране. В отбора на победителите се нареди „Микрона“ с робота за ин витро оплождане. Екипът на панаира, който работи с изложителите, много улесни нашето представяне, Алексей Погасий от „Спектър инвест БГ“, която стана медалист с енергоспестяващите щори по технология на НАСА. Сред отличените продукти са също топлоизолиращата боя на „Изомакс-Байчев“, първият български мълниеприемник с изпреварващо действие на „Евро инженеринг“ и комплектът сменяеми приспособления за влекачи, който прави машините използваеми и за зимно почистване, представен от „Пътища и мостове“.
Благодарим на българския пазар, който ни научи да произвеждаме качествено и евтино, а това е добър старт за пробив в чужбина, каза представителят на „Интелигентни системи за сигурност“. Фирмата от Враца грабна награда за светодиоден осветител от ново поколение.
Участваме в Международния технически панаир от 1996 г., тук утвърдихме нашето име и марка, получихме серия отличия, а сега добавяме в колекцията пети и шести златен медал, заявиха с гордост от фирма „Превента“. Тя бе наградена за два модела защитно облекло за пожарникари.
С два медала отново бе удостоена пловдивската компания „Орак инженеринг“ за разработените от нея облачни платформи за частни и публични структури и за туризма. Вече 18 г. правим иновации, които са достойни за световния пазар, каза представител на фирмата при награждаването.
Преди 6 години и аз бях награден тук като производител на машини, затова знам колко голямо е вълнението на победителите, отбеляза шефът на Централната конкурсна комисия Стафан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 30 специалисти оценяваха изделията на претендентите за медали.
В групата на финалистите са 18 продукта на чуждестранни компании и 13 на български. Най-много награди – 11, са дадени в раздел „Електроника, електротехника, информационни технологии, телекомуникации, офис техника“.
Експозициите на ЕСЕН 2014 демонстрират новаторство, отговарящо на духа на 21-и век и на световните стандарти, заяви в приветствието си председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той отбеляза, че фирмите са станали по-взискателни към себе си и се включват в конкурса само със стоки на върхово ниво. Наградите бяха връчени от Стефан Цанков, областния управител на Пловдивска област Розалин Петков, зам.-кмета на Пловдив Петър Зехтински, Иван Соколов и изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.
Победителите стигнаха до призовете при силна конкуренция. Водещи компании от 37 държави представят инвестиционни стоки и технологии от над 85 бранша. Тук идват онези фирми, които могат да покажат нови продукти, подчерта инж. Румен Атанасов, председател на Българската асоциация по електроника и електротехника, която връчи 5 награди за иновации.
Участниците в панаира се състезаваха и в конкурс за дизайн, организиран от Националната асоциация за дизайн и реклама. В раздел за оформление на експозиция голямата награда „Кристален тетраедър“ отиде при LD за атрактивния щанд, проектиран от арх. Тодор Василиев от екипа на Международен панаир Пловдив. В раздел „Промишлен дизайн и опаковка“ победител е Leister Technoloogies за елегантния ръчен еструдер за заваряване на пластмаси.

TrafficNews.bg