Липсата на стабилно правителство в България води до липса на институционална предвидимост и много от големите проекти, особено в инфраструктурата, буквално изчакват политическа воля и подреждане на политическите карти. Това – пише БТА – споделя Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, по време на третата годишна конференция за строителство и инвестиции, организирана от списание "Мениджър" в Sofia Event Center.

Сформирането на стабилно правителство е важно и заради опасенията от възможността България да загуби европейски средства не само по оперативните програми, но и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), каза икономистът. По думите му за оперативните програми винаги съществува възможност за гъвкавост, за договаряне на средства, за изплащане на по-късен етап. С ПВУ това не е така и там има реален ръст от загуба на близо 10 милиарда лева, предупреди икономистът.

Бюджетът е важен, защото в момента, независимо че нямаме плащания от Европейската комисия по Плана, съответните държавни институции договарят мерки по ПВУ и в един момент, когато стигнем до изплащане, а нямаме европейски средства, това значи, че изплащането ще бъде с национални средства, тоест с нашите данъци, каза експертът и допълни, че това ще има отражение върху бюджетната стабилност.

Най-големият риск от гледна точка на икономиката е потенциалната рецесия, която може да се случи при неблагоприятни стечения на обстоятелствата в глобален мащаб, обобщи икономистът и допълни, че тя е свързана и с опасенията за инфлация.

Той посочи, че все още съществува теоретичната възможност от 1 юли 2025 година да бъде въведено еврото в България, въпреки че досега нито една държава не е въвеждала европейската валута в средата на своята бюджетна година. Така че при запазване на тенденциите в намаляване на инфлацията много вероятно е и до голям степен логично датата реалистично да бъде 1 януари 2026 г., каза икономистът.