Бъдещето на квартал „Гладно поле” е една от най-обсъжданите теми в последните години. Намеренията на властите там да се направи Hi-Tech парк  с вторичен градски център, като се ограничи жилищното строителство. Там козът се държи от Министерството на отбраната, което притежава почти цялата зона.

След престрелките между бившия градоначалник Иван Тотев и Красимир Каракачанов за прехвърлянето на близо 86 дка на Община Пловдив, в крайна сметка се стигна до трансфер на 16 дка.  Военните на практика могат да правят каквото си искат с останалите 60 дка, когато казармата на ул. „Радко Димитриев” отпадне като необходимост за армията.

TrafficNews неведнъж писа за опасностите там да изникне огромно жилищно гето, като целият район се застрои, докато Общината мисли как ще вдига там фонтани, паркове и обществени сгради. В новия ОУП  почти целият квартал „Гладно поле” е даден за  „Соо” – за строителство на обекти за обществено ползване, където не се позволява жилищно строителство. То ще е възможно в малка част от имота с лице към ул. „Лев Толстой” и „Радко Димитриев”, където е заложено СМФ2.

Докато обаче се мисли как зоната да изглежда като втори градски център, бизнесът действа и се опитва да хване последната пролука там да изгради най-доходоносното нещо – жилища.  Общинският съветник Владимир Кисьов, който е и крупен строителен предприемач, притежава имот от близо 8 дка с лице на бул. „Санкт Петербург”.   Той се намира точно до Изпълнителната агенция по лозарство, а от другата страна на булеварда е най-големия градски парк – Лаута.

Покрай терена, ще минават и две чисто нови пътни артерии.  Община Пловдив пусна обществени поръчки за нова улична мрежа в квартал „Гладно поле” по „Региони в растеж”. Те ще се изградят върху 16-те декара, които бяха дадени от военните. Едната улица, която ще мине западно от имота е продължението на ул. „Богомил”, а от северно и източно от него, ще мине продължението на ул. „Тодор Гатев” – с други думи перфектна улична комуникация, за който и да е терен.

И според стария, и според новия Общ устройствен план, там е зона за обществено обслужване. В сегадействащия ОУП той с показател „Ц1” -   за вторични градски центрове на „Гладно поле” с преобладаващ характер на социална и бизнес инфраструктура до 70 %. Самият ПУП на имота е за обществено и делово обслужване.   В новия ОУП там е заложено Соо – за обществено обслужване и офиси.

Преди да бъде приет новия Общ устройствен план, собственикът на терена е тръгнал да променя статута на имота и той вече е за обществено обслужване и жилищно строителство – като показателите се запазват – височина до 36 метра(10 етажа), застрояване до 51%, Кинт до 3,87 и озеленяване до 20%.

На практика с това решение на Община Пловдив бизнесменът Владимир Кисьов хваща последния влак, с който може да промени статута на новия си имот и да го направи за жилищно строителство.  Новия ОУП – зона Соо не позволява смяната на зоната за жилищно, а в сегадействащия има подобна възможност. От друга страна Община Пловдив ще прекара и улици, които излизат на бул. „Санкт Петербург”, тъй като самият собственик на имота няма да може поради спецификата на терена.

Така един от основните пловдивски строители и местен политик, подхваща крак в бъдещия втори градски център да изникват огромни жилищни комплекси. Теренът на практика му позволява да вдигне РЗП от 30 000 кв.м.

Разбира се, това далеч не е прецедент. През 2018 година в покрайните на парк Лаута стартира изграждането на 10- етажна луксозна жилищна кооперация. Днес тя се издига на терен, който преди е бил отреден за спорт и рекреация. Имотът е продаден от общината през 2014 година на "Пътинженеринг" за близо 300 000 лева, а веднага след това препродаден на фирма, собственост на брата на депутата Атанас Ташков. Година по- късно статутът на парцела е сменен и той вече е за жилищни нужди. Случайно или не точно по същото време тече строителството на новия булевар "Проф. Цветан Лазаров". Така бъдещите новодомци ще имат на разположение не само парк под терасите си, но и бърза връзка с центъра.  

Историята на самия имот на бул. "Санкт Петербург" също е повече от интересна, той е от т.нар. заменики на бившия кмет Иван Чомаков.  През 2007 година Общинският съвет в Пловдив взима решение за замяна на общински имот за такъв на юридическо лице. Договорът е между Община Пловдив и фирма „Аспикор” ООД, където съдружници са братята Владимир и Петко Кисьови.

Имотът, който тогава е общински, се намира на бул. „Санкт Петербург” 96 и е описан като празно дворно място с големина от  7 687 кв.м, като се оценява на 3,6 млн. лева. От другата страна на заменката стоят 26 апартамента с обща площ от 1 086,09 кв.м,както и гаражи с обща площ от близо 500 кв.м. в новопостроения от Кисьов комплекс на бул. „Пещерско шосе” до хотел „Афродита”, които също са оценени на такава стойност.

През 2011 година сделката минава отново, този път в мандата на Славчо Атанасов, за да поправят грешка в договора между двете страни.  На въпросната сесия, на която председател на Общинския съвет е бил Илко Илиев от ВМРО, са били 29 съветници, а замениката е гласувана с 27 гласа „За”. В този мандат в Общинския съвет бе и Владимир Кисьов, като общински съветник от „Съюз на свободните демократи” на Стефан Софянски. Бившият кмет Славчо Атанасов пък живее във въпросния комплекс на "Пещерско шосе", където дори покани тв екип по време на местните избори. Общинските апартаменти пък се даваха на заслужили общинари, като  скандалната екскметица на "Южен" Павлинка Кацарова бе една от наемателките там, докато кметуваше. 

С други думи Община Пловдив е заменил огромен парцел, витален за развитието на Пловдив, срещу апартаменти накрая на града преди 13 години. Сега бизнесменът и собственик на имота пък ще вдигне огромен жилищен компелекс, а дневният ред на квартал „Гладно поле”  е зададен от Владимир Кисьов и той е не е за Hi-Tech парк и втори градски център.