Задава се опасен Великден! Затова алармира фейсбук група, а нейните администратори разпространяват и петиция. Целта е да се затворят всички църкви по време на празниците, за да не се допусне разпространение на заразата.

У нас правителството и църковното настоятелство стигнаха до компромисен вариант и за двете страни – църквите у нас остават отворени, но трябва да се спазват строги мерки.

Така в събота вечер полицаи ще охраняват всички храмове у нас. КПП-та няма да бъдат изграждани, това увери гл. секретар на МВР Ивайло Иванов. Униформените ще следят дали се спазва дистанция и каква е организацията на движение.

Премиерът Бойко Борисов също изрази притеснение заради струпването на хора по празниците пред храмовете.

„Чака ни тежък Великден – ние единствени не си затворихме църквите в света. Дано да има добър знак за това”, каза премиерът вчера.

Въпреки взетите мерки, има и недоволни, че изобщо храмовете ще работят.

„Каква е ползата от изолацията вкъщи? Да не се събират хората в паркове, ресторанти, театри и т.н., ако позволим религиозни събирания на хора за Великден? Случаите на заразени с корона вирус могат да се умножат по десет само заради този празник, както се случи в други страни, преди да се вземат строги мерки. С настоящата петиция молим всички храмове да останат затворени и да не се провеждат богослужения, тъй като те със сигурност ще допринесат за масово разпространение на вируса в страна, която до този момент го контролира доста. Моля, помогнете на инициативата. Благодаря!“, апелират авторите на петицията.

Днес не се забелязваха струпвания на хора в по-големите храмове в Пловдив, но за разлика от това, супермаркетите бяха препълнени с народ.

Пловдив: Църквите празни - суперите пълниДесетки пловдивчани са глобени за липса на маска