Оказва се, че църквите не са най-опасния пункт за стълпотворение. На Разпети Петък храмовете са празни, ала тълпи от жители на Пловдив отново нападнаха хранителните магазини.

Противно на опасенията на властите и на Националния оперативен щаб, че миряните ще се съберат в храмовете и това ще спомогне за разпространение на COVID-19, очевидно създадената организация и призивите да не ходим на църква са дали резултат. 

Храмовете в Пловдив са празни, ала не и супермаркетите и дори кварталните магазини. Пловдивчани отново се втурнаха да правят покупки като за последно, а резултатът е претъпкани магазини и огромни опашки пред тях. За съжаление призивът стойте си вкъщи не е дал същата резултатност, каквато "не ходете на църква". 

Полиция охранява всички храмове и патрули вече са и по паркингите на големите хранителни вериги. Не малка част от пловдивчани са излязли да пазаруват дори без маски и вече се сдобиха с глоби.

Охранителите на магазините се опитват да създават организация пред търговските обекти. В някои магазини обаче охранителите категорично отказват да допускат хора без предпазни средства. Пловдивчани все пак спазват разстояние от 1-2 метра помежду си, докато чакат на километричните опашки за презареждане на хладилника. 

В част от църквите масата с плащеницата е изнесена навън, както и свещниците. Хората могат да се помолят отвън, а и да влязат в храма, но по единично и ако носят маска. 

Пазарите пък за затворени с полицейска линия. Заповед на здравния министър Кирил Ананиев ще ги остави пусти до понеделник 20 април. 

Ето каква е ситуацията в Пловдив към този час: 

Суперите пълни: 

Църквите празни: