Жестокото отношение към животни продължава , защото съдът оправдава убийците им. Миналата година мой съсед застреля хладнокръвно три от пастирските ми кучета, а сега не само че не е наказан, но и му върнаха пушките!  Фермерът Пеньо Кръстански потърси TrafficNews.bg , след като прочел за трагедията на Златка Андреева, чието куче Нера бе посечено от съседа й. Потресени, хиляди хора се включиха в дискусиите и петициите , в които се настоява за създаване на зоополиция и увеличаване на наказанието за издевателства над животни.

Кръстански е фермер в Ръжево Конаре и освен 50 крави и 30 овце,  отглеждал няколко пастирски кучета , които охранявали добитъка му, когато го водел на паша. През април миналата година обаче негов съселянин, ловецът Петко Станчев застрелял три от пазачите му.   

„На 11 април синът ми - Веселин ми звънна и ми каза, че ловецът Петко Станчев е убил двете ни кучета и сега бяга с тойотата от пасището. Качих се на фиестата и му препречих пътя. Казах му, че няма да го пусна, докато не дойде полиция. Той се опита да ме заобиколи, тогава ударих тойотата с фиестата и си счупих фара. Той слезе и ме заплаши с пушката си” спомня си Кръстански. След това ловецът заявил, че е приятел с началника на районното в Хисаря и демонстративно се обадил по телефона. “Говореше с някого, когото наричаше “началник”, и след като приключи, ми каза да си мълча, иначе ще стане лошо за мен и за сина ми.

 Кръстански пуска жалби в прокуратурата и съда, но  те са остават без последствие. Районна прокуратура отказва да образува дело, тъй като Станчев е представил бележка от ловната дружинка за отстрел на скитащи кучета.  „тази бележка е фиктивна, защото не е спазена процедурата , по която се издава подобен документ. Районният съд също отказва да разгледа жалбата , тъй като Кръстански нямал „правен интерес” и не бил претъпял неимуществени вреди.  „Аз отглеждам тези животни, грижа се за тях, не са нито бездомни , нито скитащи. И всички ловци в селото са наясно с това, но въпреки това Станчев ги разстреля” категоричен е фермерът. Докато той обжалва отказите на прокуратура и съд, по жалба на Станчев срещу него е било образувано наказателно производство за закана за убийство. „Представете си само- този човек беше насочил заредено оръжие срещу мен, а твърди, че се е страхувал за живота си „ недоумява Кръстански.

“За последните две години ловците убиха 8 мои кучета. Някои бяха отровени. Има и други пастири, които пострадаха. Ловците ни обвиняват, че кучетата ни гонели зайците. Отстрелват ги с бележки за вреден дивеч. Но това са кучета - ние ги храним, държим ги на синджири, имат спъвалки. Това си е убийство”, категоричен е краварят. Според него причината е, че в района има доста едър дивеч - прасета и сърни, и кучетата пречат на бракониерите от района.

Самият Станчев е категоричен, че е бил извикан да стреля по скитащи кучета. След стрелбата по глутницата бил заплашен от Веселин Кръстански, че "ще яде дърво и кютек".  След това баща му Пеньо му препречил пътя, започнал да го псува и го ударил с юмрук. После блъснал с фиестата си джипа му. 

„Един час стоях заключен в колата си, докато дойде полицията, защото се страхувах. Бащата и синът обикаляха отвън, а аз имах само един патрон“, твърди ловецът. 

TrafficNews.bg