Започва евакуацията на застрашеното от пожара в Кресненското дефиле село Влахи. Властите разпоредиха хората да напуснат домовете си, тъй като огънят настъпва към селото. След като снощи отново пламна южният фронт преди Влахи, днес до обяд се смяташе, че опасността е овладяна. Сега обаче пожарът отново се разраства. 

В ранния следобед в района се разрази ураганен вятър, който носи пламъците към къщите, съобщава бТВ. Затова всички жители трябва да се изнесат при близки и познати в други населени места. Хората бяха предупредени да са в готовност, ако се наложи евакуация.

От вчера са предприети мерки и превантивни действия. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни, поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР –Благоевград. Предприети са действия хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо.

По-рано на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че по разпореждане на Окръжна прокуратура продължават разпитите на максимален брой свидетели, за да се стигне до повече информация откъде тръгва пожарът. Загубите са значителни, но обобщени цифри могат да бъдат дадени едва след  приключването на операцията, уточни вътрешният министър. 

„В района над дефилето около 200 души имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма -  около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които ще ни позволят да вкараме вода. Така ще сме спокойни и ще спрем  разпространението на огъня”, обобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

По думите му вятърът е непредсказуем, непрекъснато мени посоката си и най-малката искра може да прерасне в потенциален пожар.