Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов при посещението си в комплекс “Мини Марица-Изток”.

Той добави, че да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят, е приоритет, пише Сега.

"Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с "Газпром". Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори без да знам от какво имам нужда", обясни той.

"Вече поискахме удължаване на [срока на] офертата за танкерите с втечнен газ [договорените от кабинета "Петков"], очакваме отговор днес или утре. Работим по хипотеза за отрицателен отговор, а се надяваме на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим", увери Христов.

По думите му уговорката с "Авакс" (фирмата-изпълнител) е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция.

"Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост", подчерта министърът.

Що се отнася до “Мини Марица-Изток” Росен Христов смята, че регионът трябва да се развива, а по Плана за възстановяване и развитие може да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

"Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените. Бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване. Общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление", каза министърът.