Д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн, коментира пред Нова телевизия ваксините и какви може да бъдат последиците на коронавируса.

"Слагането на ваксината има период от време - първите до 2-3 седмици, в която нашият имунитет все още се изгражда. Винаги съществува и риска на мутациите на вируса. Имунитета не е като "да" или "не" ефект. Това е балансиран ефект. Ваксините намаляват тежестта на заболяването. Фактът е, че до момента, че е при АстраЗенека има сигурност и за над 65-годишните. Спутник е подобна на АстраЗенека и също има добра ефективност. При АстраЗенека на 100% няма да има тежко протичане на вируса", заяви Илиев

"Смъртността не е единственият проблем. Трайното нарушение на физическото състояние на болните за седмици и месеци. Вирус с толкова дълготрайни ефекти върху тялото не сме имали. С ковид може да се бориш с месеци и не знаем нищо за трайните последици. Може да доведе до увреждане на сърце, мозък, бъбреци, трайна умора. Дори пациентите, които са напълно здрави и са изкарали вируса без симптоми показват проблеми със сърдечния мускул. Трябва да сме внимателни и предпазливи. Предстои пазарна борба за ваксините. Ще има доста насищане на пазара. Спутник 2 е с добра ефективност. Векторните ваксини са удобни за съхранение, но бих се спрял на РНК ваксините", добави още Аспарух Илиев.