Схема с два колцентъра в България чрез интернет телефония е спечелила над 700 000 лева. Мошениците вероятно опитали да се обадят и на зам.-главния прокурор Иван Гешев, съобщи той. Обвинителят обясни, че колцентровете били в София, а схемата е огранизирана от българин, сърбин и евреин, който е обвинен като лидер на бандата, пише 24 часа. 

Групата наела българи, на които плащала да звънят на хора, но и се представяли с фалшиви имена. Хората останали с впечатление, че ги търсели от Великобритания, тъй като се изписвал тамошен номер. Жертвите били убеждавани да инвестират в акции, злато и други платежни инструменти. Съобщавали им, че имат големи печалби, които обаче оставали виртуални. При опит човек да ги изтегли, му било съобщавано, че борсата се е сринала и му искали нова инвестиция, която да покрие загубите от първата. Така българин изгорял с над 132 000 лева.

Групата действала около година, а фирмата била регистрирана в Естония, съобщи началникът на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Явор Колев. Той посочи, че групата нямала разрешение от финансов регулатор, а само сертификат от частна новозенландска компания. Нейната абревиатура напомня на такава на европейски регулатор, каза още Колев. След като получили парите, финансов отдел в Украйна ги разпръсвал по десетки сметки в множество чужди страни. Прави се опит сумата да бъде възстановена. Така тримата души са задържани с постоянни мерки от съда в петък.

Засега пострадали са 17 българи. Служители на фирмата не са обвинени, тъй като нямало данни, че знаят за измамата. Който обаче се усетил, бил уволняван. Имало и опит тримата да отворят подобни офиси в Сърбия и Македония. Това е единственото подобно разследване в Европейския съюз, при което има задържани извършители.