Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България не подкрепя направените предложения от МОН в Проекта за Наредба за изменение на учебния план. Директорите на училищата бяхме силно изненадани от внезапната промяна наложила внесените предложения за неясна редакция на типовия учебен план за 5-и, 6-и,7-и клас.

Такава редакция не може и не бива да се прави в резултат на анонимни анкети, както дори е разписано в мотивите към внесеното предложение, а след задълбочено професионално обсъждане. Това пише в пост във фейсбук лидерът на организацията и директор на столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, цитиран от 24часа

Подобни изменения имали смисъл само и единствено след промени в учебното съдържание за 5-и, 6-и и 7-и клас по предложените учебни предмети.

В противен случай, според нас, се предлага да има самоцелно увеличаване на часовете и учениците да затвърждават и преговарят неща, които така и не са разбрали, са неясни, като се разчита на механично запаметяване.

Часовете в прогимназиалния курс - от 5-и до 7-и клас, ще бъдат по-кратки с 5 минути, но пък ще бъдат повече на брой. Децата ще са в час 40, а не по 45 минути, както в момента е в 3-и и 4-и клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се намаляват по указание на министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове.

"Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове", обясниха от МОН в края на миналия месец.

Затова предложиха да се увеличи броят часове по български и литература с половин час седмично в 5-и и 6-и клас и по математика - също с половин час, в 5-и, 6-и и 7-и клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в 5-и клас - отново с половин час седмично.

От Съюза на работодателите дадоха аргументи за липсата си на подкрепа:

  •  Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5-и,6-и и 7-и клас. Това не е здравословно, води до още по-силно физическо обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели;
  • С евентуалната промяна се застрашава ежедневно живота и здравето на всички ученици от 5,6,7 клас, като те ще приключват всеки ден часовете си в училищата на две смени към 19,10 часа, едва след това ще се придвижват до домовете си. Учениците, за които има осигурен училищен транспорт, едва след края на упоменатите часове ще бъдат извозвани до населените им места, в това число и в студените и заледени зимни вечери. За нас това е една недобре обмислена и рисковано опасна стъпка, която МОН трябва сериозно да преосмисли
  • Предложенията не са финансово обезпечени. Училищата нямат наличния финансов ресурс, за да гарантират реализирането на промените в учебния план. Това би довело до социално недоволство сред учителските среди и конфронтация с училищните ръководства, което отново няма да осмисли положително образователните дейности
  • Според нас предлаганите повече часове НЕ означават повече знания по български език и математика, след като не е направена никаква редакция на учебното съдържание. Учениците ще затвърждават още от и без друго неясното съдържание, което предполага само възпроизвеждане, а не осмисляне и функционални знания
  • Предложенията на МОН ще причинят 13-часово пребиваване на учениците от целодневната организация, а тя ще е силно компрометирана.
  • Предложенията ще доведат до допълнителен кадрови дефицит по предмети, където през последните 5 години и без друго няма кандидати. В едно голямо училище ще се наложи назначаване на по един специалист по български и по математика, което на национално ниво ще доведе до сериозен проблем.
  • Господин Министър, директорите от СРСНПБ се обръщаме към Вас с позиция, че нищо НЕ налага спешния характер от предложените промени, а Вие ще се наложи да поемете всички негативи описани в становището ни!
  • Всички искаме умни, но най-вече здрави българчета, обобщават директорите.