И към днешна дата въпросът кога големите ученици от 5-и до 12-и клас ще могат да се върнат в училище, остава неясен. Причината - тестове за тях все още няма. На склад в момента МОН има само 100 000 бройки, които стигат за едно тестване.

Това обясни министърът на образованието акад. Николай Денков. 

"До момента здравното министерство е обявило 4 търга за закупуване на 4,2 млн. бързи тестове. Ние сме получили 1,070 млн. теста, които веднага са разпределени за децата от 1 до 4 клас. С тях сме осигурили тестването до края на следващата седмица. Има още 100 000 теста на склад - чудим се дали да ги разпределим за едно тестване", каза той пред БНТ. И уточни, че по последния търг на здравното министерство заявки могат да се дават до днес, а крайният срок за доставка е до петък следващата седмица. 

"Докато не видя тестовете в склада, дата за връщане на учениците не мога да кажа", заяви акад. Денков и допълни, че други институции (визирайки здравното министерство, б.р.) дават обещания, без да знаят колко е чувствителна системата. Уточни, че няколко пъти вече е помолил да се ограничи това, но не било възприето. 

Увери обаче, че родителите няма да заплащат за тестовете, с изключение на тези, чийто деца са в частни училища, заради разликата в механизма на финансирането им. 

Другата опция за връщане в клас на големите ученици са зелените сертификати, но не се знае колко са преболедувалите, а ваксинирани са едва 7%.

На зрителски въпрос, защо и децата от 5-и клас попадат в по-горната група, след като са на 11 г. и все още не могат да се ваксинират, което означава, че ще трябва да бъдат тествани, ако не са преболедували, министър Денков обясни, че разделнието идва от начина на обучение, който при децата до 4-и клас е с един класен ръководител и в една класна стая, а от 5-и клад нагоре вече влизат повече учители и смяна на стаи.

Денков бе категоричен и че в училищата разпространението на вируса е по-голямо и по-бързо, отколкото в страната, като в тези среди заболяемостта от 15 септември до 20 октомври тази година е нараснала 5 пъти, при средно за страната - 3, затова е категоричен, че мерки трябва да има и трябва да се осигурява безопасна среда.

Според него скоро София няма да може да мине на ротационен принцип на обучение. Тази възможност е заложена при заболяеост между 250 и 500 на 100 000 души. 

Денков бе категоричен, че с пандемията не се справяме, защото не приемаме медицинските препоръки, които се спазват в целия развит свят. 

За момента няма причина да се променят ваканциите за учениците, каза още Денков. Ако има нужда от наваксване с материал, може да се удължи учебната година, но не по-дълго от 30 юни.

Загатна обаче, че се обсъжда по-ранен старт на следващата учебна година - първия понеделник на септември, което се пада 5 септември. Идеята е да има повече време за преговор, обясни Денков.