Обичаме да повтаряме, че нашата система е нереформирана. Вярно е, имаме нужда от реформи и по-добра логистика между различните лечебни заведения. Но коя здравна система в Европа беше подготвена за тази криза? Това заяви д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Това, което не бе изпълнено от програмата на ГЕРБ досега е именно наличието на единната здравна информационна система, защото ако я имахме сега, щяхме да избегнем много от проблемите - как пациентите да получават рецепти, без да се струпват пред здравните кабинети, да получават адекватно лечение, да не се самолекуват, да получават електронни направления. Признавам, че не успяхме да реализираме нещо, което получи своята законодателна регламентация преди 3 години всъщност на практика не се състоя", посочи тя.

"Здравната система работи в режим на много високи обороти, надявам се да не се изтъкват само нелицеприятните примери. Моите колеги се борят всекидневно и спасяват хиляди хора. Те работят денонощно и заслужават уважение. Натоварването на системата трябва да позволи да се окаже помощ на всеки пациент. Колегите ми трябва да знаят, че няма как да се справим, ако всеки не поеме своята отговорност - от джипитата до реанимационните отделения", допълни Дариткова.