Пловдивската болница "Луксор", в която се извършват всички видове очни прегледи, диагностика, лечение и оперативни дейности, е възобновила дейността си на 100%. Това съобщи ръководството на клиниката за TrafficNews. 

През периода на извънредното положение се правиха само спешни операции, но вече се възобновяват и плановите хирургични интервенции. Заради COVID-19 и мерките за овладяване на пандемията, в болницата се работи под строги мерки за сигурност.

Директорът на болницата д-р Димитър Тасков напомни, че не е препоръчително очните проблеми, изискващи хирургична намеса да се отлагат. Как се осъществяват операциите в момента, как се провеждат прегледи и каква е спецификата на офталмологията в условията на разпространение на коронавирус, ето отговорите директно от един от най-добрите професионалисти в сферата:  

Д-р Тасков, как работи Болница Луксор след отпадане на извънредните мерки?

- На 30 април Министерството на здравеопазването взе решение за въстановяване на планови прегледи, операции и профилактични прегледи. От тогава всички лекари и медицински сестри от болница Луксор подновиха своята работа, спазвайки всички епидемиологични мерки.

- Как се извършват прегледите?

- Прегледите се извършват след предварително записан час. На входа на клиниката пациента се посреща от наш служител. Ръцете му се дезинфекцират, измерва му се температурата, предлага  му се предпазна маска, ако пациентът не носи, и в чакалнята се допускат по-малък брой пациенти при спазване на необходимата дистанция. Придружители и близки на пациентите могат да изчакат пред лечебното заведение, ако в чакалнята няма достатъчно места.

Лекарите преглеждат в кабинетите с предпазни шлемове и маски, а и от необходимата дистанция. Специфично при нас е, че лекаря преглежда и извършва своята дейност с помощта на биомикроскопи и лазери, които изискват понякога по-близък контакт, който е по-малък от 1 метър. За целта ние сме оборудвали нашите апарати с необходимите защитни прегради.

Продължава ли оперативната дейност в болница Луксор?

- Ние никога не сме прекратявали спешните операции, но по време на епидемията се натрупаха значителен брой пациенти за планови операции, които трябваше да изчакат. След отпадането на мерките отново отворихме врати за планови пациенти, но при специални условия. Ние не изискваме предварителен PCR тест на всеки пациент, но измерваме температурата и разполагаме нашите болни по един в стая. Всеки новоприет попълва Декларация/ информирано съгласие, чрез което се снема епидемиологичната му анамнеза. На всеки новоприет задължително се обясняват рисковете на болнично лечение в условията на извънредно положение и пандемия от COVID-19.

Ние сме закупили бързи тестове и при минимални съмнения за наличие  на симптоми за корона вирусна инфекция извършваме бърза диагностика на място. Веднага искам да заявя, че операциите за катаракта и глаукома са много бързи и леки за понасяне от пациента. Целият престой на пациента в нашата болница е максимум 6 часа, включително приемането и изписването. Искаме да сведем до минимум рисковете за предаване на инфекция в нашата болница и същевремнно да предложим качествено лечение на всеки наш пациент.

 - Подходящ ли е сега сезона за очни операции?

По принцип, ние оперираме целогодишно и в най-студените, и най-горещите дни, но пролетният и есенният сезон са особено подходящи за оперативни интервенции в офталмологията.  Много важно е операциите на катаракта и особено глаукома да бъдат извършени на време без закъснение, защото при презряване на пердето или напредване на глаукомата може да се получат необратими увреждания на очите.

Отрази ли се кризата на работата в лечебното заведение?

Кризата я усетихме веднага. Болницата спря плановата си дейност, а в Медицинския център останаха да работят само два спешни кабинета. Редувахме лекарските екипи с цел да опазим по-голяма част от персонала. Голяма част от  извършените през това време  прегледи създадоха дълга листа на чакащи за планови операции пациенти. Фактът, че за момента продължаваме да настаняваме по един човек в стая, намалява възможността да оперираме на време всички пациенти. Затова и нашият апел към пациентите е да не отлагат прегледа, за да бъдат своевременно планирани за оперативно лечение.

Ние сме оптимисти и вярваме, че скоро ще се върнем към обичайният си начин на живот. Пазете се и бъдете здрави!

Д-р Димитър Тасков е роден през 1960г. в Търговище, потомствен очен лекар. Специализирал е офталмология като клиничен ординатор в Медицинска академия София през 1990г. Работи в сферата на вътреочната хирургия дълги години като завеждащ Очно отделение в Търговище. Завършил е също Международна академия по информатизация - "Здравен мениджмънт" и "Педагогическа компетентност" в МУ Варна. През 1996г. създава Очен център "Д-р Тасков" в Търговище на името на своя баща. Основава очна болница "Луксор" в Пловдив през 2004г. Очен медицински център "Д-р Тасков" прераства през 2008 година в специализирана очна болница "Д-р Тасков" гр. Търговище. През 2013г. очна болница "Луксор" се разширява и обновява изцяло интериора си за предложи още по-голямо удобство на своите пациенти.

Д-р Тасков е водещ офталмолог в областта на модерната микрохирургия на окото. С изключително висок личен принос за въвеждането на новите оперативни техники при лечение на катаракта през малък отвор:

  • Факоемулсификация – разбиване на вътрешно перде (катаракта) с ултразвук
  • Аква-Лейз - операция с водна струя
  • Вграждане на първата многофокусна (мултифокална) леща в България, чрез която пациентите могат да виждат на близка и далечна дистанция без очила
  • Първата операция в България с факомашината Centurion - само един месец след Европейската премиера
  • Фемтосекунден лазер асистирана катарактална хирургия – ключови етапи от операцияте се извършват чрез фемтосекунден лазер
  • Обучаващ гост-оператор в Бургас, Ловеч, Окръжна болница Пловдив, в Университетската клиника в Македония
  • Участва в множество международни конгреси и обучения на офталмолози. Отличен е за лекар на годината през 2009г и инвеститор в областта на медицината през 2008г.

Д-р Тасков има десетки отличия и награди за приноса си в офталмологията. Десетки негови научни публикации оглавяват международни престижни медицински издания, участник и лектор е в десетки международни семинари и конференции.