Туристите по родното Черноморие няма да плащат за сянка на плажа от догодина, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред БТВ.

Сегашното отдаване на концесиите по плажовете ще преминат от ведомството на Лиляна Павлова към Министерство на туризма в началото на идната година. За да се случи това обаче новото министерство ще трябва да представи подробна концепция как точно ще управлява плажните ивици. “Разработили сме примерна концепция, според която сянката ще бъде безплатна и няма да се плаща за нея. Търси се европейският вариант, както е например в Гърция - получаваш шезлонг и чадърче срещу консумация на кафе или сок“, обясни министър Ангелкова.

Тя добави, че концесионерите могат да събират печалба и от отдаване под наем на другите търговски площи по плажовете.

Новата наредба за категоризация на хотелите и местата за настаняване предизвика недоволство у хотелиерите от Варна и Равда. Те недоволстват срещу редица нови изисквания, които определят като абсурдни, като например, хотел с една звезда, най-често семеен тип, да има пълна баня с козметика, плюс чехли. Собственичка на хотел се изуми, че се регламентира дори големината на телевизора в стаята, която би трябвало да се избере от собственика според обзавеждането и големината на помещението, а не с министерски мерки.

Ангелкова защити отпадането на изискването клиентът да получи ястие до 10-15 минути след поръчката. "Едва ли някой засича с хронометър времето, за което идва поръчката", констатира туристическата министърка. Според нея отпадането на сегашното правило щяло да доведе до саморегулация в бранша - сервитьорите да се стараят да угодят по-бързо на клиента.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg