Български превозвачи заплашват със спонтанно блокиране на движението през граничния пункт “Кулата“ заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони, съобщава dir.bg.

Някои от тях обвиняват българската държава в липса на адекватна реакция. Най-сериозни финансови загуби търпят малките фирми за товарни превози, които се бавят много при преминаването на границата и трябва да плащат неустойки.

"Само за 2 часа (блокада) и ще кажат: да, бе, да, оставете ги, товарните автомобили не подлежат, защото има закон", каза заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов, който твърди, че има дискриминационно отношение към превозвачите:

От два дни гръцките здравни власти правят антигенни тестове на всички шофьори на тежкотоварни камиони. Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят. "Четири километра ги минах за 7 часа, през деня - от 8 до 10 вечерта, не минават повече от 20-30 автомобила в Гърция, товарни", обясни Дангов.

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

Опашка на "Кулата"! Продължава тестването и на шофьори на товарни автомобилиТестването отнема около 15-20 минути