България върна ценни антики на Турция. Съкровището от 63 златни и сребърни монети е задържано преди три години на граничен пункт "Капитан Андреево" при митническа проверка.

През октомври 2016 г. митничарите спират за проверка кола с българска регистрация и се натъкват на истинско съкровище.

"Двете лица са заявили, че не пренасят ценности за деклариране. При обиск на единия от пътниците, в джобовете на якето му са открити пликчета с над 60 предмета, за които митническите служители заподозрели, че са с културна ценност", разказва Вяра Генова от Агенция Митници пред bTV.

Започват съдебни дела срещу трафикантите и експертизи за изследването на антиките.

"По същия начин в Турция текат подобни дейности, за да може да се докаже, че тези предмети са от територията на Турция”, заяви Александър Трайков, директор на ГД Инспекторат към Министерство на културата.

След серия международни процедури България върна съкровището на Турция. По силата на ратифицираните международните конвенции, всички държави в света връщат в родината им съкровищата, изнесени от трафиканти.

"През 2012 година последно Турция върна артефакти на България, а към момента няма други постъпили искания от вашата страна", споделя турският заместник-министър на културата Йозгюл Йозкан Явуз.

Освен от Турция, български съкровища са връщани у нас и от други държави, сред които Италия, САЩ и Канада.