Резултатите от тестовете у нас към момента излизат в рамките на 24 часа, съвсем скоро, обаче това няма да е така. Системата ще се претовари и трябва да се измисли алтернатива, която да подпомогне медицинските работници. С този коментар тази седмица проф. Тодор Кантарджиев обърна вниманието върху проблема с тестването, който се очаква да се задълбочи.  Така фокусът се измести от PCR тестовете, които до сега ни убеждаваха че са най-сигурни към бързите антигени тестове. Дискусията, обаче не спря до тук. Медицински специалисти като директорът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов заявиха, че задължително всеки пациент, който постъпи по спешност в клиниката ще се тества именно с такъв, тъй като той давал ясна картина. Дали обаче при положителен резултат ще се прави и PCR тест за потвърждение тепърва ще се изяснява.

В същото време обаче, личният лекар и член на лекарския съюз д-р Гергана Николова заяви, че тези тестове все още не са разпространени и е приоритет да бъдат снабдени с тях първо медиците от Спешна помощ. Тя повдигна и въпросът за това защо още личните лекари не могат да издават ел. направления за тестове и защо у нас не може да се тестват хора от автомобилите им, както в редица други европейски страни.

Тя получи отговор от здравният министър Костадин Ангелов, който заяви, че антигенните тестове все още не са валидирани у нас, но се очаква в скоро време това да се случи и те да бъдат разпространени. До седмица, пък ще бъде създадена и системата за ел. направения. Относно създаването на организация за тестване от автомобила той отговори „Трябва да следваме една концепция, за да победим коронавируса, трябва да има един пълководец“.

Дотук с неразбориите с тестуването у нас. Как стоят нещата, обаче в чужбина? Има ли изградена по удачна система, предвид факта, че броят на тестваните е много по-голям в редица страни и съответно натискът върху здравната система по-силен.

Ето и отговорите на българи, живеещи в чужбина, на въпросите – къде можеш да се тестваш, какво покрива здравната система и колко струва в случаите, в които не го покрива:

Великобритания

Всички, които имат здравна осигуровка във Великобритания, могат да получат безплатен тест, независимо от това дали имат симптоми или са контактни лица. Единствено се плаща, ако просто искаш да си направиш профилактичен тест или ще ходиш на екскурзия в чужбина. Цената варира в различните лаборатории от 120 до 300 паунда.

В случай, че имаш симптоми можеш да си запазиш час за тест, като получаваш опция за възможност за тестване на още трима твои близки контакти.

Абсолютно ограничен е достъпът до личните лекари – всичко става онлайн, дори и да имаш един от симптомите. Личният лекар решава дали да те приеме, ако прецени, че става въпрос за друго заболяване, а не коронавирус. Ако имаш тежки симптоми се изпраща линейка, за да те транспортира до болница.

В страната не се работи с направления, а има правителствен сайт, където попълваш анкета. Отговаряш на въпроси от типа на защо си правиш теста и имал ли си контактни лица. След като попълваш данните получаваш час, който е в рамките на същия или следващия ден. Ако си от служителите на първа линия(сред които са  и учителите), получаваш час с предимство.  

След като получиш час имаш три опции  – да отидеш в специална сграда, да те тестват от колата ти или медицински екип да те посети в дома.

Ако избереш опцията да те тестват от автомобила – въвеждаш регистрационният номер на колата и получаваш QR код, както и локацията, на която трябва да отидеш. Обикновено за тази цел се използва някой изоставен паркинг или по-широко пространство. Там се нареждат колите и се сканира кода. Всеки шофьор получава пакет с тест и инструкции, който използва сам. Гражданите нямат контакт с медицинските служители, като дори е забранено да си отварят прозорците, докато те са пред колата и оставят пакетите с тестове. След като си направиш теста, го оставяш на обозначеното място, получаваш код и до 48 часа можеш да си провериш онлайн резултата.

Австрия

В случай на симптоми на коронавирус в Австрия, медицински екип идва на посещение в дома ти и извършва теста. В такъв случай тестът е безплатен.

В противен случа цента е 190 евро, а ако си пътник на летището трябва да заплатиш 120 евро

Има определени центрове които са пригодени само за коронавирус. Личните лекарки също дават напътствия къде да отидеш, като много често самите медици взимат пробите и ги изпращат в съответните лаборатории.  

В Австрия има и гореща линия, която приема обаждания, на хора, които имат симптоми, за да им дадат напътствия какви стъпки трябва да се предприемат.

Пробите се събират от Общественото здравеопазване (Общински отдел 15) и се оценяват три пъти дневно от Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните (AGES). AGES предоставя констатациите на общински отдел 15 и на спешната медицинска служба („Ärztefunkdienst“).

Ето и каква е препоръката от австрийските власти в случай на положителен с коронавирус:

„Ако тестът ви е бил положителен, ще се свържете с Общественото здравеопазване (Общински отдел 15). Тежестта на вашата инфекция ще реши дали ще бъдете приет в болница или ще бъдете поставен на карантина у дома. Ако се нуждаете от уведомление за заболяване за вашия работодател или от лекарско предписание, не посещавайте семейния си лекар. Спешната медицинска служба е упълномощена да издава уведомления за заболяване и медицински предписания. Избягвайте всякакъв контакт с други хора, тъй като може да ги заразите и по този начин да ги застрашите“.

Има много фирми, в които ги тестват редовно всяка седмица или дори всеки ден. Такъв е случая на българка, която работи в кетеринг фирма и работодателите и правят тест за коронавирус на всяка смяна.

Люксембург

В страната всички лаборатории правят тестове, но само в конкретни локации и не смесват ковид тестовете с обикновените - отделен вход, или в различен час (например до 12 ч правят кръвни тестове, после спират и започват да приемат само за ковид)

Струва около 60 евро. Ако го направиш с направление от лекар, здравната застраховка го покрива (има самоучастие около 7-8 евро) Има и ваучери от министерство на здравеопазването (скрийнинг на определени професии, като например учители, лекари и тн.) - те са безплатни и се правят в отделни пунктове.

Направленията се дават само на хора със симптоми.

Ако си контактен на положителен тест, те слагат под карантина 7 дни, на 5-ия ден трябва да направиш тест - ако е отрицателен, си свободен от карантината.

Ако си положителен - 14 дни карантина, без право на скъсяване (даже и при отрицателен тест)

Холандия

В Холандия тестът струва 125 евро, но ако го правиш с направление от лекар или в болница, държавата ти възстановява сумата.

Италия

В една от най-засегнатите страни от вируса цената на теста варира от 60 до 120 евро, като средната цена е 100 евро. Ако имаш симптоми, контакти със заразен и правиш теста в държавна лаборатория с направление тогава тестът ти е безплатен.

Масово се ползват и бързи тестове, които струват 22 евро.

В Италия също има възможност за правене на тест в автомобил, т. нар. „Drive in”,  като за разлика от Англия се правят от медицински специалисти.

Българка, живееща в Италия, разказва, че най-голям бум на тестването е имало, когато учениците са били в училищата, откакто са онлайн са намалели и опашките.

„Има много случаи, в които различни лаборатории дават различен резултат и хората са много недоверчиви към данните“, коментира още тя.

Белгия

47 евро е цената на PCR тест в Белгия, но поради огромното натоварване на лабораториите, такива тестове не се правят по желание на клиента, а само с предписание на лекар при симптоми. С преписание тестването е безплатно. Хората, които са имали контакт с болен пациент са длъжни да останат 7 ди под карантина. Ако в този период човекът не развие никакви симптоми, се връща на работа без допълнителен тест. Ако се появят симптоми следва PCR изследване и 28 дневна карантина. Пред голяма част от болницата са създадени временни центрове завземане на проби.

Междувременно мобилни екипи правят бързи тестове в големи компании, като се тестват всички служители. При позитивен бърз тест работникът се изолира и след това се следва горната процедура. Дневно в Белгия се правят по 67- 70 000 теста. 

САЩ

Българка, която живее на остров Нантакет, щата Масачузетс, разказва, че при тях е обявена 10-дневна „промоция“ за безплатно тестване. И всеки, който реши може да провери дали е положителен или не.

Извън този период тестовете се покриват от държавата само, ако имаш симптоми и ако прецени лекар. В противен случай цената на теста е 120 долара.  В началото на пандемията обаче, всички са си плащал тестовете, без значение дали имат симптоми или не.

В Бостън във всеки квартал има по няколко лаборатории за бързи антигенни тестове , които са безплатни. Тестването отнема около 10 секунди и резултатът се получава веднага.