Скорошно проучване на Global Drug Survey показа, че консумацията на високоградусови напитки във времената на пандемия в Европа се е увеличила. От анкетирани 58 811 души от 11 страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания, 43% казват, че пият алкохол по-често, а 36 на сто - че пият по-големи количества.

Тази информация съответства и на последните наблюдения на психотерапевти и психиатри в Германия, които отчитат ръст в консумацията на алкохол, цигари и наркотици по време на пандемията, което води до увеличаване на психическите проблеми. Шестима от десет терапевти казват, че техните пациенти имат все по-често проблеми с алкохола. 

Същевременно се регистрира и увеличение на броя на тези, които злоупотребяват с наркотиците. Една трета от експертите отчитат повишена употреба на канабиноиди, кокаин и халюциногени.

На този фон регистрираните случаите на остри интоксикации след употреба на алкохол и наркотици у нас през 2020 г. намаляват, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. През изминалата година те са 10 276, спрямо 11 094 през 2019 г. Статистиката обаче обхваща само настанените в болница, което не може да даде цялостна картина.  

Тревожното е, че все още са много злоупотребите сред тийнейджърите. Въпреки двата локдауна и шестте месеца онлайн обучение, когато учениците бяха по-дълго у дома под контрола на родителите си, са регистрирани 1299 случая на натровени младежи. 706 от тях са под 15 години.

Най-висок е ръстът на пиещите момчета – 769. С наркотици са злоупотребили 159 младежи, а 67 са прекалили и с алкохола, и с наркотиците. Интересното е, че момичетата, които смесват алкохол и дрога, са повече от момчетата – 92. С чашката злоупотребили са 398 тийнейджърки, а с наркотици - 115.

През изминалата година с 517 са намалели българите над 18-годишна възраст, които са употребили алкохол или наркотици до такава степен, че да бъдат хоспитализирани с остра интоксикация.  Броят им е 8977, като огромната част от тях – 7895, са мъже. Масово мъжете прекаляват с алкохола (6731). Следва злоупотребата с наркотици (906), а случаите, при които са комбинирани дрога и твърд алкохол, са 258.

Дамите, постъпили в болница, след като са посегнали към чашката, са 1054. С наркотици злоупотребяват 335 жени, а 210 са комбинирали алкохол и дрога.