Окръжна прокуратура – София е постигнала осъдителна присъда спрямо мъж, обвинен за извършено от него умишлено убийство и незаконно държане на оръжие и боеприпаси.

Подсъдимият живеел сам в къща в с. Горна Василица, като се занимавал с клошарство. През 2012 г. и 2013 г. закупил газово-сигнален пистолет марка „EKOL“ и газово-сигнален револвер марка „Viper“. Уведомил по надлежния ред РУ гр. Костенец, за което му били издадени удостоверения. Впоследствие той отстранил сепараторите на двете оръжия и по този начин те станали огнестрелни. Оръжията обикновено носел в себе си. В дома си в с. Горна Василица подсъдимият съхранявал и боеприпаси, преправени в огнестрелни, пише Канал3.

На 07.09.2017 г. той извършил обичайната си обиколка на контейнерите в центъра на гр. Костенец. Около 16:30 ч. седнал на пейка в близост до чешма на площада, пред тотопункта. В този момент при него дошъл другият мъж, когото подсъдимият познавал, но избягвал. Мъжът на няколко пъти сядал на пейката до подсъдимия, ставал, заяждал се с него. Казвал му, че е без пари, че е никой, че е „боклук“.

Стрелба в центъра на Костенец! Има прострелян мъж, починал еЕкшънът се разиграл пред тото пункт

При тези думи обвиненият станал, за да си тръгне и направил няколко крачки. На свой ред опонента му подвикнал „Искаш ли да те набия?“ Подсъдимият се обърнал и му отговорил „Добре“. После откопчал левия джоб на якето си и извадил револвер. Насочил оръжието към опонента си, който бил на около един метър и произвел изстрел. Куршумът не го улучил, но прострелял намиращ се на отсрещния тротоар минувач. Отново натиснал спусъка, но револверът засякъл. В отговор от отсрещната страна чул, че ако „Още веднъж стреля, ще го набие“ и си тръгнал.

През това време подсъдимият бръкнал в джоба на якето си и извадил другия пистолет, който също бил зареден. Направил две крачки и стрелял във врата му, след което паднал по очи. Веднага след това подсъдимият тръгнал към Районното управление на полицията в града. На влизане в сградата той със спокоен тон заявил „Аз прострелях мъж“.

На същия ден било извършено претърсване в къщата на подсъдимия и иззети петдесет и четири патрона за газови и сигнални оръжия. От заключението на съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на мъжа е причинена от огнестрелно нараняване в областта на врата със счупване на шиен прешлен и контузия на гръбначен мозък. Случайно улученият от изстрела друг мъж получил увреждане в горната част на лявото бедро със засягане на меките тъкани, неопасно за живота.

Убийството е било извършено в градска среда, на оживено място, в непосредствена близост до посещавани търговски обекти. В хода на досъдебното производство подсъдимият категорично е заявил, че не съжалява, че е застрелял въпросният човек. 

За извършените престъпления на подсъдимия е наложено наказание от дванадесет години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.