Мъж на 27 години с фалшив сертификат за ваксинация почина от Covid-19 в столичната УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Това съобщи първо пред БНР кардиологът д-р Людмил Шопов от лечебното заведение, а пред bTV лекарят-специализант в Covid отделението на ИСУЛ Кирил Пеев разказа за признанието на починалия мъж.

„Каза, че е с фалшив сертификат, защото се притеснявал от репродуктивни проблеми, ако се имунизира. Но ето че хората с фалшиви сертификати живеят в лъжливо спокойствие“, каза той.

Мъжът не е имал никакви придружаващи заболявания и беше описан от Кирил Пеев като „напълно здрав човек“. Въпреки че лекарите са полагали всички необходими грижи за него, той не е искал да поставя кислородната си маска.

„В една от визитациите той беше в стаята без маска. Пациентите в неговото състояние се задъхват и колабират без маски. Попитахме го: „Не ти ли е необходим кислород?“, а той отговори, че „кислородът на 100% изгаря белия дроб, на мой близък му пуснали кислород и той починал“.

„Апелирам хората да не вярват на такива фалшиви новини от социалните мрежи или от приятели, а да се доверят на медиците“, заяви Кирил Пеев. „Кислородът предоставя необходимата храна за клетките и тъканите, за да може организмът да се възстанови“.

Мъжът с фалшивия сертификат развил типична Covid-пневмония тих „матово стъкло“, при която се наблюдава частична загуба на тъкан в белия дроб, а това води до дихателна недостатъчност.

На въпрос как може да се установи дали някой пациент е с фалшив сертификат, Пеев отговори, че постъпващите в ИСУЛ се третират според състоянието им – според клиничната и лабораторната картина, а не се обръща внимание дали са ваксинирани или не.

Той обясни, че при предходните вълни на пандемията лекуващите се в болници са били предимно на възраст 60-70 години, но с идването на варианта „Делта“ вече много по-млади хора се нуждаят от лекарски грижи. 

„За последния месец това беше третият човек под 30-годишна възраст, който постъпва в тежко състояние. За щастие, при другите нямаше фатален изход“, каза Кирил Пеев.

Според него лекарите се съгласяват да издават фалшиви документи за имунизация, защото заплатите им са ниски и опитват да си набавят допълнителни средства. „Твърдо против съм“, заяви специализантът. „Ваксините не са средство за лечение, но са един тип спокойствие, ползите са повече, отколкото вредите“.