Националисти от Германия и Чехия се включиха в 16-ия пореден Луковмарш, който отново се проведе в София. Млади мъже в черни униформи започнаха да прииждат на сборния пункт пред пилоните на НДК далеч преди обявения начален час в 17,30. Внушителен брой полицаи бяха отцепили района, за да не се стигне до ексцесии. Организаторите от Български национален съюз на Боян Расате обявиха, че мотото на тазгодишното шествие е „Не се гаси туй, що не гасне!” от Вазовото стихотворение заради постоянните опити Луковмарш да бъде забранен.

След слово за „незаслуженото охулване на патриота генерал Христо Луков” на участниците в марша им беше обяснено, че не трябва да носят знамена, транспаранти, дрехи и значки, които са забранени от закона. „Всички мобилни телефони трябва да бъдат изключени, а по време на мероприятието не се яде, не се дъвчат дъвки и не се пуши", гласяха разпоредбите.

 На импровизираната сцена се качиха и гостите от сродните организации в чужбина. "Европа, нашият дом е на исторически кръстопът. Ние, чешките националисти виждаме един път - Европа трябва да изгради национална мрежа. Това е нашият дом, който никой не може да ни отнеме", заяви представител на чешкия Национален и социален фронт.

„Всяка година много наши сънародници посещават Луковмарш. Само ние можем да защитим Европа", заяви от името на германската формация „Десните” млад мъж.

След това в строй по трима участниците в Луковмарш поеха по булевардите „ Витоша” и „Патриарх Евтимий”. Докато вървяха, те скандираха "Генерал Луков", носейки знамена и плакати с неговия лик, както и трикольори. Шествието продължи към улица "Тракия", където е домът и лобното място на бившия военен министър на Царство България.