Парламентът прочете присъдата на наргилетата. Депутатите забраниха пушенето с тях на закрито на първо четене. Така на практика те приравниха режима за пушене на така наречената от тях водна лула с режима за пушенето на цигари.
 
Предложението на "Обединени патриот"и, начело с председателя на НФСБ Валери Симеонов, мина на първо четене през пленарна зала без никакви дебати. Депутатите приеха единодушно промяната в Закона за здравето. За да стане окончателно факт обаче то ще трябва да мине и на второ четене.
 
Освен пушенето на закрито, с промените в закона се забранява и продажбата на специалните смеси за наргилета на непълнолетни. На пазара има подобни смеси с определени аромати, които не съдържат тютюн и до момента тяхната продажба беше напълно свободна. Според внослителите на промените от "Обединени патриоти" така ще се опази здравето на децата.
 
Оттам посочват, че през наргилетата се вдишват редица вредни вещества, въпреки че битува схващане, че наргилетата са безвредни. Преди по-малко от година от Обединемите патриоти внесоха в Народното събрание промяна, която предвиждаше да се върне стария режим на тютюнопушене. От ОП искаха отново да има зали за пушачи и непушачи в заведенията. Тези поправки обаче не минаха.