"Взети са мерки,нашите служители, уличени в шпионска дейност, да не се допускат до сградата на ДАНС", заяви директорът на агенцията Пламен Тончев на извънреден брифинг днес. Двамата заподозрени служители са на средно управленско ниво, работят в една и съща дирекция , а в агенцията са повече от 5 години, уточниха от ръководството. 

Разработката е изцяло на отдела по вътрешна сигурност на ДАНС. След събраните данни сме информирали прокуратурата, след което бе образувано досъдебно прозводство. Предоставихме на следователите компютърна техника. ДАНС има изключително добре работещ механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия срещу наши служители независимо на какво ниво са, за да изчистим агенцията от елементи, които не трябва да присъстват в нея, заяви още Тончев. Той поясни, че единият служител е началник на отдел, а другият - на сектор. Били отдавнашни служители и работели в една дирекция. Според агенцията има достатъчно данни, че единият е шпионирал. За другия тепърва се събира информация.

Своевременно е бил уведомен и премиерът Петков. Шефът на ДАНС напомни, че дейността на агенцията е свързана изцяло вътре в страната. Той поясни, че е извършен анализ за дейността на агенцията. Ще се засили направлението киберсигурност. "Атаките стават все по-интензивни и вредоносни", посочи Тончев.

"Освен изпълнението на текущите задачи, ДАНС работи по оценка на средата. Извършен е анализ на нормативната база и докладът за новата визия на агенцията  е изпратен до президента, премиера и председателя на НС.