„Цените на горивата у нас са отлични в сравнение с тези в ЕС”, каза в "Офанзива“ по NOVA Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Той обясни и защо цените са толкова високи.

„От една страна цената на суровия петрол и вчера продължи да върви нагоре на нива около 113 долара за барел. От друга страна на борсата на готови нефтопродукти дизелът поскъпва с по-големи проценти, отколкото суровия петрол. Бензинът изоставаше от това и в последните дни отново тръгна нагоре. Не наблюдаваме нещо изключително на пазара. Към изминалата седмицата руският петрол „Уралс” беше с 25% по-евтин от „Брент”. Това се дължи на факта, че някои от държавите отказват да купуват този петрол”, каза той.

 И допълни, че секторът не се притеснява от проверки на КЗК.

„Нашият сектор е един от най-проверяваните. Почти всяка година се прави анализ. Няма какво да крием. Не смятам, че има проблем на пазара на горива на дребно в страната. Той е конкурентен. Виждате в градовете цените са различни”, поясни Бенчев.

Според него цената на бензина няма да достигне 4 лв.  

Асен Василев: Връщане към „Газпром" няма, освен ако не предложат драматично ниска ценаБългария ще се откаже от петрола, ако цяла Европа го направи