Петролът рязко поскъпна в азиатската търговия днес, след като санкциите срещу Русия влязоха в сила и инвеститорите започнаха да се опасяват, че те ще доведат до нарушаване на доставките на черно злато и газ, предават световните агенции.

Сортът Брент от Северно море се покачи с 4,67% до 102,50 долара, а по време на търговията достигна и ръст от 7% до 105 долара за барел.

Американският лек суров петрол нарасна с 5,28%  до 96,43 долара, като в един момент дори беше прехвърлил 98 долара за барел.

След събитията в Украйна: Масовите горива у нас може да скочат до 3 леваПетролът поскъпна до цена от над 103 долара за барел

Скокът се дължи най-вече на решението определени руски банки да бъдат изключени от системата за глобални разплащания SWIFT, което може да предизвика проблеми с плащанията по петролни и газови договори, посочва анализатори. Макар и санкциите засега да не включват енергийния сектор, те ще се усетят и в него, смятат експерти. 

Цената на природния газ на газовия хъб в Холандия „Ти Ти Еф“ днес се покачи рязко. Това се случва след като санкциите срещу Русия влязоха в сила и инвеститорите започнаха да се опасяват, че те ще доведат до нарушаване на доставките на черно злато и газ. Малко след отваряне на борсовата търговия стойността на синьото гориво достигна почти 127 евро за мегаватчас. В петък котировките се установиха на 93,147 долара за барел или с почти 27% нагоре. С напредването на деня котировките природният газ изтри част от печалбите си и малко след 10 часа българско време се котираше за 115 евро за мегават час.