Независимо от световната криза и ускорената инфлация, много българи продължават да теглят кредити, особено ипотечни. Преди и вие да предприемете тази крачка обаче е добре да имате предвид някои неща.

На първо място трябва да сте напълно сигурни, че нямате друга алтернатива и че наистина имате нужда от кредит. След като сте взели това решение, е добре да направите преглед на финансовия пазар и да се информираме какви кредити се предлагат. Заедно с това трябва и добре да прецените доходите си и перспективите в това отношение. 

Ще бутнат ли по-високите лихви цените на имотите?

От къде да изтеглите

Кредит може да бъде изтеглен както от банка, така и от друга финансова институция. Плюс на банките е, че предлагат много видове кредити при различни условия – потребителски със или без обезщетение, ипотечен, бърз, овърдрафт. Така може да сте спокойни, че има голям шанс да намерите най-подходящия вариант за вас. В банката правилата за отпускане на кредит са по-строги спрямо други финансови институции, но лихвените условия са по-добри. 

Проучване

За да изберете най-подходящ ипотечен кредит, трябва да отделите време за проучване на условията и офертите на различните банки. Можете да проучите онлайн актуалните условия на банките, но за да получите персонализирана оферта, е нужно да отидете на място. Добре е да проучите и условията, които може да ви предложи вашата актуална банка, тъй като за да ви запази като клиент, може да ви предложи по-атрактивни условия спрямо другите банки.

Кредитите станаха по-скъпи - плащаме повече лихви при потребителските и ипотекитеКонсултанти очакват след края на отпуските банките да излязат с промоционални оферти

Валута и срок на погасяване

Валутата и срокът по кредита имат главно значение за вноската и разходите по него. Колкото по-кратък е срокът, толкова по-малка лихва ще платите. От друга страна, по-дългият срок ще ви позволи да имате по-ниска вноска. Вариантът с по-кратък срок и по-ниски разходи по кредита е по-изгоден, но не всеки може да си позволи по-високата вноска. Трябва е да се внимава и с валутата, в която е отпуснат кредита. Най-добре е тя да е същата, в която получавате месечната ви заплата. 

Правилото за 50-те пъти

За да откриете най-релевантната оферта, трябва да определите максималната сума, която можете да изтеглите. Специалистите съветват тя да не надвишава 50 пъти нетните ви месечни приходи на домакинството. Важно е да нямате и други кредити. 

Сред главните неща, които трябва да вземете предвид при кандидатстване за ипотечен кредит, е да четете внимателно условията на банките и да съпоставите офертите, така че да изберете най-подходящата. Важно е да знаете още, че е препоръчително първо да намерите финансиране и да получите предварително одобрение и едва тогава да се впуснете в търсене на жилище.