Поскъпване на кредитите. Централната банка отчита повече разходи за обслужването им. При потребителските заеми в левове, годишният процент на разходите расте -  с 0,21 на сто за месец, съобщава БТВ.

В него влизат таксите, които банката събира - за разглеждане на документи, допълнителна застраховка, управление на кредита. А това на практика го оскъпява.

Символично увеличение на годишния процент на разходите има и при ипотеките. Но при тях средната лихва намалява.

Найден Найденов има 10-годишен потребителски заем. Плаща 400 лева месечно, за да го погасява. До сега банката не е променила условията по кредита, но след като годишния процент на разходите расте, Найден е притеснен, дали няма да се отрази на джоба му.

От асоциацията на кредитните консултанти посочват, че за увеличението има причина, но то едва ли ще продължи и в следващите месеци:

„Това обикновено се дължи на изтичане на някои от промоционалните оферти на банките. Когато изтекат, тези потребителски кредити започват да се отпускат по стандартните условия, които са малко по-високи“, каза Тихомир Тошев, Асоциация на кредитните консултанти.

А увеличението от малко над 0,20 на сто при годишния процент на разходите може да оскъпи един кредит от 10 хиляди лева, взет за 10 години, със 71 лева за целия период показват сметките на консултантите.
Найден, който пресмята, че ще трябва да върне на банката 12 хиляди лева повече, отколкото е взел, се надява лихвите и таксите да не растат още.

Кредитните консултанти очакват след края на отпуските от средата на септември банките да излязат с промоционални оферти.