България заема седма позиция на европейската карта на инфлацията. Страната ни бележи сериозен ръст в поскъпването на основни суровини и услуги, като за февруари месец на 2022г. цените са нараснали с 8.4%, сочат данни на Евростат. За сравнение – през същия месец на миналата година инфлацията в страната ни се е равнявала на 0.2%.

Скокът с 8.2% за една година, отчетен в България,  е един от най-сериозните, наблюдавани на европейската карта. Трябва да се отбележи обаче, че инфлацията при две от Балтийските страни е изключително сериозна. Най-високи годишни темпове са регистрирани в Литва с 14% и Естония с 11.6%. В Чехия кривата на инфлацията е скочила до 10%, което я нарежда на трето място в Европа.

Най-ниски годишни темпове пък са регистрирани в Малта, Франция - двете 4.2%, Португалия, Финландия и Швеция всичките - 4.4%.


Годишни темпове на инфлация през февруари 2022 г. в проценти

Само за последния месец годишната инфлация е спаднала в две държави-членки на ЕС и се повишава в двадесет и пет. Осреднения скок на цени за Европейския съюз през февруари 2022 г. се равнява на 6.2%, спрямо 5.6% през януари. За сравнение - година по-рано процентния пункт на инфлацията е бил 1.3%.

При годишния процент на инфлация в еврозоната няма особено голяма разлика. Така от 5.1 през януари на 2022г., скача на 5.9% през февруари. Година по-рано обаче процентът е 0.9%.

Що се касае до отделни стоки и услуги, крещящо висок скок на цените има само при електроенергия. Тя е задвижила кривата на инфлацията до 32%, а през февруари 2021г. са измерени -1.7 процентни пункта.  

Осезаем скок се отчита и при непреработените храни - 6.2%, цигари - 5.9%. При услуги е белязан ръст в 2.5 процента.


Годишен процент на инфлация 

Подробният отчет на Националния статистически институт пък обяви, че инфлацията у нас е ударила двуцифрено число. Повече по темата и скока в цените на отделните продукти, вижте тук:

Инфлацията у нас през февруари вече е двуцифренаПродължават да се покачват цените на редица продукти