Европейската комисия обяви, че до 5 юни ограничава вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна, за да облекчи свръхпредлагането на тези култури в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, съобщи Ройтерс.

В рамките на посочения период тези украински култури може да бъдат продавани навсякъде в Съюза, с изключение на петте държави. Те се оплакват от приток на евтина украинска продукция, която обезценява местното производство.

Продуктите може да продължат да се движат в петте държави, да преминават транзитно през или да отидат в страна извън Европейския съюз, посочва Брюксел. При въведените ограничения на Европейската комисия България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се съгласиха да вдигнат едностранните забрани за влизане на украинско зърно, които наложиха в защита на местните фермери.

Брюксел предвида пакет в тяхна помощ в размер на 100 милиона евро и не изключва продължаване на ограниченията за посочените украински продукти и след пети юни, ако извънредните обстоятелства се запазят. 

Mехмед Дикме: Трябва да се отпуши откупуването на българско зърно чрез интервенционна агенцияСпекулация е, че масларите ще фалират, те искат да сринат пазара, смята той