Теренът, граничещ с този, върху който бе разположен един от култовите пловдивски ресторанти през 90-те - "Адата", търси нови собственици.

Това е поредния парцел в сърцето на Пловдив, оцелял от строителната инвазия през последните години, който излезе на пазара за имоти през последните няколко седмици.

Разпродават едни от последните парцели в центъра на Пловдив СНИМКИАтрактивни терени в регулация държат рекордни цени

Мястото с площ от 1818 кв.м., разположено на метри от брега на Марица, е част от парцел с площ 1972 кв.м., а за продан са пуснати 1732/1972 идеални части от него. 

Земята е пустееща, а върху нея има изградена единствено една постройка - обществена тоалетна, вкопана в земята, със застроена площ от 78 кв.м. Според  плана на Първа градска част и кадастъра, теренът е урбанизирана територия, с начин на трайно ползване – за друг вид застрояване, но статутът винаги може да бъде променен.

Апетитният терен е попаднал в ръцете на частен съдебен изпълнител, заради тежки търговски дела, възникнали във връзка с внезапно изключване на трима съдружници от "Старт Инвест" ООД и сключен договор за дарение на имота от фирмата към настоящия собственик Божидар Марков. Бившите му съдружница обаче го съдят и договорът за дарение е обявен за недействителен от Окръжен съд - Пловдив, а парите от проданта на имота ще послужат за удовлетворяване на дълговете към кредиторите.

Първоначалната цена, от която ще започне търгът, е близо милион или 959 040 лв. Това е втори опит за продажба на имота, а минималната цена този път е свалена със близо 100 бона. 

В съседство пък е друг апетитен имот - частна собственост, а именно този на бившия ресторант "Адата", който се е превърнал в зловещи руини. Сградата тъне в разруха години наред, а от блясъкът ѝ, всъщност и от по-голямата част от конструкцията ѝ, не е останал помен. Нейните стени се извисяват като оглозгани кокали, ала въпреки "разяждането" и до днес човешка дейност, освен тази на бездомници и наркомани, не се забелязва. Преди година кметът на "Централен", Георги Стаменов съобщи, че собствениците Янка и Веселина Лотареви са променили статута на терена с възможност за строеж на жилищна сграда. Тогава той изрази предположение, че скоро ще бъде направена инвестиция, ала към момента данни за такава липсват.