Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават бившия български държавен телеком "Виваком" на цена, близо 4 пъти по-висока от тази, на която го купиха преди 4 години,. Очаква се сделката да бъде огласена в следващите 2 седмици, пише "Файненшъл таймс".

Телекомът, чиято покупка за 330 млн. евро през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1.2 млрд. евро и ексклузивните преговори с потенциалния купувач се водели около тази сума, допълва изданието. Такава оценка на "Виваком" съответствала и на последните сделки в сектора в Югоизточна Европа.

Купувачът е доставчикът на кабелни и медийни услуги "Юнайтед груп", който има опит на Балканите и се контролира от компании за дялово инвестиране като "Би Си партнърс" и Кей Кей Ар. През май същата компания се договори да придобие "Теле2" в Хърватия срещу 220 млн. евро.

Придобиването на "Виваком" ще е последната стъпка в разширяването на бизнеса на United Group, след като компанията купи словашкия телеком Tele2 за €220 млн. през май тази година. Тя вече притежава около 100 компании на Балканите, повтаряйки стратегията на Liberty Global, собственик на Virgin Media, която предприе "бизнес поход" в Западна Европа и купи недооценени активи в сферата на кабелните, мобилните и медийните услуги.

"Файненшъл таймс" припомня, че още не е приключил спор за собствеността на "Виваком", в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства. Освен това изданието обяснява, че не само "Виваком" ще смени собственика си за шести път от 2004 г. насам, но и че купувачът е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата.