Завършен кръг от социални придобивки, чиято основна цел е служителите на компанията да се чувстват значими и стимулирани, развива една от най-големите пловдивски фирми - ПИМК. Тя отново е в Топ 10 на най-печелившата компания в Пловдивска област и целия Южен Централен регион с над 230 милиона лева приходи за 2016 година.

Преди няколко месеца ПИМК стартира уникален за Пловдив проект. От компанията са започнали изграждането на първите жилищни сгради, които са направени за техни служители. Те ще ползват преференциални условия, както при закупуването на жилищата, така и ако искат да ги вземат под наем. Първото задание се намира в район „Северен”, като 9-етажаната сграда е на тихо, но в същото време комуникативно място, което го прави особено атрактивно за живеене.

Идеята е редица служители на компанията, които не живеят в Пловдив, да си закупят евтино жилище, което ще минимизира разходите им, а освен това ще допринесат за местната икономика и демография.

„В момента имам над 1000 служители, които живеят из цялата страна, някои от които и в Северна България. Те неведнъж са ми споделяли, че ако имат възможност ще си купят жилище в Пловдив”, казва собственикът на фирмата Илиян Филипов. Той обясни, че в съседни сгради, цената на квадрат е 650 евро без ДДС. Апартаментите, които ще бъдат пуснати в новата сграда за служителите на компанията, ще струват по 550 евро/квадрат крайна цена – до ключ с паркомясто. От ПИМК са договорили и изключително добра лихва с голяма банка за своите служители. Други, които нямат възможност да си закупят апартамент, или имат други съображения, ще ползват жилищата на символичен наем.

Това ще е само първата сграда, като от ПИМК смятат да изградят още няколко комплекса из града, като се надява до няколко години борят на апартаментите да достигне до 700.

Компанията продължава и да залага на професионалното обучение на своите служители, както и заплащането им, което е на европейско ниво. Тя е за професионални шофьори, които минават интензивен професионален курс, след което започват на 1800 евро заплата.

Иновативният модел на обучение на шофьорите  вече дава блестящи резултати. От четири години в най-голямата компания за превози в Източна Европа разработват система на вътрешнофирмено обучение, което вече е известено в бранша като „Харвард за шофьорите”.

Основната цел на обучението е да се добият знания и умения за професионални шофьори, които имат малък или никакъв стаж зад волана на камиони.  Погледнато отстрани, курсът, през който минават новопостъпилите шофьори може да се сравни с редица колежи и е пример за повишаване на квалификацията.

Всеки един курсист минава едномесечно обучение по стриктни правила, като е намерен баланс между теорията и практиката. След неговото завършване, шофьорите вече са по-умели зад волана и могат да реагират адекватно при всяка по-екстремна ситуация, която ги очаква по пътищата в България и чужбина.

„Програмата стартира преди четири години. Основната ни цел бе шофьорите, които започват при нас работа, да бъдат сигурни зад волана. През курса минават всички наши бъдещи шофьори, които имат категория C+E, но нямат достатъчен опит, за да го работят.  Причините за тази инициатива са много. От една страна един нов служител получава камион за 200 000 евро, а товарите в него понякога достигат до 1 милион евро. Това е огромна отговорност, а хора без необходимия стаж, често се чувстваха несигурни по време на курсовете. От друга страна с това обучение те са наясно с цялата структура на фирмата и как се действа в различните ситуации”, обясни Калина Кискинова, която е участвала в полагането на основните на обучението в пловдивската компания.

Курсът протича по следния начин. На определен интервал от време – на всеки месец или три, стартира обучението. Големината на групите е различна, според желаещите да започнат работа в ПИМК.

Програмата през следващия месец е изцяло запълнена. Всеки ден се редува теория с практика: първо курсистите са на лекции в дадената област, а след това виждат и как практически се случват нещата. Лектори и обучаващи са най-добрите служители във фирмата, имащи дългогодишен опит. През целия месец всичко на обучаващите е осигурено безплатно – храна и хотел.

След края на обучението, те минават изпит, който ако вземат, подписват трудов договор с компанията и получат сертификат за преминат  курс. Оказва се, че този курс е високоценен в бранша и понякога е по-полезен от редица дипломи за висше образование.

До момента през курса са минали 175 души, като 150 от тях работят успешно в компанията.

„Това е част нашата социална програма. Курсът е напълно безплатен. По този начин ние обучаваме хора, които имат необходимата категория, но поради малкия им или никакъв стаж, не смеят да подадат документи за работа. Системата на обучение я актуализираме, за да бъдем подготвени с всички предизвикателства, пред които може да се изправи един международен шофьор”, каза Христо Христов,  основен преподавател на бъдещите шофьори в ПИМК.

 Заплатите в ПИМК стартират  от 1800 евро. Въпреки предразсъдъците в българското общество, шофьор на товарен транспорт международни превози  е една професия, която е изключително висококвалифицирана и тежка. С различните си кампании от фирмата иска не само да се задоволи  всички потребностите на  служителите си , но и да подобри  както  социалния им статус, така и  имиджа в обществото ни.