Фалшивите и неточните оферти на пазара на имоти са сериозен проблем и един от "подводни камъни" в бранша. Това казва Георги Пейчев, мениджър в една от големите компании за недвижими имоти.
 
Ето как се движат тенденциите и "подводните камъни" на пазара на имотите в София в цялостно интервю, представено от Дирбг.

 - Какви тенденции се очертават на пазара на имоти? 

- В началото на годината наблюдавахме лек спад на сделките. Той обаче се дължеше на по-големия брой сделки с имоти в сгради, които все още са в етап на строителство. Част от тях се изповядват и вписват, когато сградите получат Акт16 и това е причината за понижението.. Всъщност спадът на сделките е само на административно ниво и съвсем скоро, когато тези сгради бъдат завършени , ще станем свидетели на отчетлив ръст във вписаните сделки. Сега тенденцията е за задържане на цените и лек ръст в активността на пазара, както и умерен ръст при ипотечното кредитиране. 

- Наблюдава ли се сезонно повишаване на наемите и какво е търсенето в момента?

- Пазарът на наемите също е активен. Сега традиционно навлизаме в период на по-засилено търсене. Една от причините са студентите, които търсят подходящо първо жилище. Много от тях избират наема пред общежитията заради шума и инфраструктурата в Студентски град. Търсят се предимно големи апартаменти, в които има възможност да живеят няколко души.

Наемната цена в повечето райони на София се е увеличила с 8 % до 10%, но има и квартали, като Овча купел, Западен парк, Банишора, Витоша, където се наблюдава лек спад в цените на наемите.

Най-търсени са едностайни жилища до 500 лева, двустайни апартаменти до 750 лева и тристайни до 1000 лева. Става въпрос за имоти в общо добро състояние, обзаведени базово, не луксозно, без топ локации като Докторски паметник, Идеален център или други.

Сред най-предпочитаните квартали в момента са Младост, Дървеница, Изток, Изгрев, Център, Стрелбище, Манастирски ливади, Борово, Гоце Делчев. 

- Какви са "подводните камъни" на пазара на имоти, за които бъдещият купувач и продавач трябва да внимава?

- Темата е много важна за хората, които искат да купят или продадат имот. На този динамичен пазар се срещат най-различни "играчи" и клиентите трябва да бъдат много внимателни. Най-сериозният проблем в момента е некоректната информация. За съжаление фалшивите и неточните оферти в сайтовете за имоти не са от скоро. Най-често тяхната цел е да заблуждават клиентите относно характеристиките на имота, а ако сте стигне до сключване на сделка е възможно дори клиентите да бъдат измамени с фалшиви документи.

Има случаи, при които се укрива важна информация за собственика на жилището или важна информация за купувача, касаеща продавача. Възможно е също така да се прикриват някои недостатъци на жилището, които могат да повлияят на цената му. 

Проблемите могат да се появяват, когато клиентите не са наясно с процеса при сключването на такъв тип сделки и нямат необходимата юридическа и финансова информация. 

Затова е най-добре, когато даден клиент реши да купува или продава, да се обърне към професионалист в тази област. Това ще му гарантира защита в максимална степен, договаряне на най-добрите условия за сделка, пестене на нерви, напразно изгубено време и други проблеми.

- Какъв е Вашият съвет към тези, които се колебаят дали да купят или да продадат имот сега?

- Много от хората смятат, че в момента цените на жилищата изкуствено се завишават и отново започва да се образува балон на пазара на недвижими имоти. Смело мога да кажа, че това не е така. 

Напълно нормално и естествено е при повишено търсене от страна на купувачите, липса и недостиг на достатъчно качествени имоти, цените да започнат да се повишават с плавни темпове. В близките няколко години ще сме свидетели на стабилизиране, като за някои типове имоти и квартали е възможно плавно и постепенно повишаване на цените. 

Нивата от 2009 и 2010 година останаха в историята и едва ли скоро ще сме свидетели на подобни цени и сделки. Улесненото кредитиране и ниските лихвите по ипотечните кредити създават подходящи условия за покупка на имот. Затова съветвам хората, които все още се колебаят, да се възползват от сегашния период, благоприятен за покупка. 

В момента част от продавачите, водени от активността на пазара, предлагат имотите си на завишени цени. Рядко се сключват сделки на цени по-високи от средната за района. Това е и причина част от предлаганите имоти да не успяват да се реализират дълго време. Въпреки повишеното търсене, купувачите не са склонни да платят цена, по-висока от първоначално обявения бюджет.

Съветът ми към продавачите е, когато решат да обявят даден имот за продажба, да се информират добре за пазарната ситуация и да се вслушват в съветите на професионалистите. По този начин много бързо ще намерят купувач за имота си.