Държавата може да отчужди близо 150 декара, в близост до летище Пловдив, като собствениците на земи получат между 250 и 400 лева на декар. Този сценарий е възможен, ако не се стигне до консенсус между концесионер и собствениците на парцели в близост.

Те са в част от земя от 235 декара край летището и попадат в общини Садово и Родопи. Теренът бе взет на концесия от пловдивската фирма Арт Принт. Тя ще добива баластра в следващите 10 години, като фирмата предлага да плати щедро на собствениците на земи.  Част от тях смятат, че заслужват повече пари, макар сега да получават в пъти по-малко.

В момента дружеството разполага с 80 декара за стопанисване. Другата част от земята е на дребни производители, които всяка година получават едва по 20 лева от арендатори за това, че обработват земята им.

Предложението на Арт Принт към тях  е да вземат под наем за следващите 10 години земите им, като ще получат 10 пъти по-високо заплащане, а освен това ще предплатят всички суми. Така вместо всяка година собственикът на парцел да вземе 20 лева, той ще вземе 2000 лева и то наведнъж.  В момента тези парцели вървят за продажба между 1000 и 2000 лева на декар.

Ако обаче собствениците откажат предложението на компанията, ще се задейства процедурата по отчуждаване на земите, както е записано в Закона. Компанията ще започне добив на инертни материали в своите 80 декара, а другата част ще бъде отчуждена.  Обикновено за такива земи, като тези край летище Пловдив се плащат суми между 250 и 400 лева на декар от държавата. След това се дават на фирмата концесионер.

Така собствениците вместо да дадат земята си за 2000 лева под наем, те ще загубят собствеността си за 5 пъти по-малко пари.

Според собственика на фирмата Илиян Филипов, ако собствениците дадат парцелите си под наем, след 10 години на практика нивите им ще бъдат по-плодородни.

„Тези земи са с ниско качество, ако така може да се нарече. Ако за един декар е нормално да се добиват 300 килограма жито, то тези парцели могат да дадат едва 110-120 кг/дк. Те реално взимат дотациите, а от житото каквото може да изкарат. Един от проблемите е именно баластрата под хумуса. В момента той е едва 30-40 см, а отдолу има 40 метра инертни материали. Заради малкия слой хумус влагата попива през баластрата и земята е неплодородна. След като приключим с добиването на баластра ще засипем всички парцели с 50 см хумус, което ще вдигне нивото на категоризация на земята им”, обясни Филипов.  Полза от концесията ще има и за Община Родопи и Садово.Те ще получат близо 2,5 милиона лева от концесионни такси през следващите години, които директно ще влязат за благоустройство на населените места.

В момента фирма Арт Принт са подали инвестиционно намерение  за изграждането на баластриера. Тя ще се добива от земята на дълбочина от 5 метра, а след това ще се кара с превозни средства за преработване в покрайнините на Пловдив, където ще се произвежда бетон

Той допълни, че ще обясни подробно концесията и какво се предвижда на нея на предстоящото обществено обсъждане, което ще се проведе през септември.