Бизнесът в България губи близо месец годишно заради различни бюрократични спънки, показва Индексът на бюрокрацията за България на Института за пазарна икономика (ИПИ). Цели 175 часа, или приблизително 22 работни дни отнема на предприемачите в България да се справят с бюрократичната тежест в рамките на една година. Средно 22 са работните дни в един календарен месец.

За това време една фирма трябва да направи поне 56 административни стъпки. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27.5 часа (3.5 работни дни), посветени на бюрокрацията. С публикуването на индекса бе отбелязан вчерашният международен ден на бюрокрацията. Подобен индекс са разработили и в Словакия и Чехия, пише dnes.bg.

Индексът на ИПИ е пресметнат на базата на виртуална компания модел, по примера на Словения и Чехия. Тя е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции и има четирима работници. Оборотът й за годината е 110 хил. лв. и е регистрирана по ДДС. Компанията разполага със собствена сграда и има едно превозно средство, пише в."Сега".

175 часа, които отнема покриването на бюрократичните изисквания, са равни на около 960 лв. разходи за заплати. В тази сметка не влизат платените такси и другите плащания по договори, които са директен резултат от един или друг регламент.

Изчисленията за въображаемата компания покриват само базови бюрократични сфери - стартиране на бизнес, трудови норми, безопасност на труда, данъчни правила, управление на отпадъците и изисквания, обвързани с производствения процес.

Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят много сериозна тежест, не са включени в индекса. При това е заложено, че се използват максимално електронни услуги - нещо, което за българската администрация може да стане реалност в необозримо бъдеще. Така че според ИПИ 56-те стъпки и 175 часа са по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

В Чехия, една от другите две страни, където се провежда изследването, положението изглежда по-тежко - там бизнесът отделя 200 часа, за да се справи с бюрокрацията. Малко по-напред е Словакия - със 164 часа на година. От трите изследвани страни най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България. За това са нужни 27.5 часа и 15 процедури.