Един от световните лидери за медицинска техника BTL инвестира 20 милиона в Пловдив за разширяване на производствената си дейността. 

За целта фирмата, която е на пазара от 20 години и вече има около 300 работника във фабрика в Пловдив, е закупила огромен парцел на бившата Пулпудева бившия завод за текстилна и кожарска промишленост "Пулпудева". Парцелът е придобит от дружеството през пролетта на публичен търг. 

Днес фирмата беше официална удостоена със сертификат за инвестиция клас А. Той бе връчен на изпълнителния директор от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов в присъствието на кмета Иван Тотев, областния управител и кандидат за кмет на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кмета на града Стефан Стоянов. 

Компанията прогнозира ръст от 40% само през настоящата година и още 40% през 2020. До 2021 година се очаква откриване на новата индустриална база, в която ще се открият между 200-300 нови работни места.  

"Стойността на имота влиза в цялата инвестиция от 20 милиона, която ще бъде използвана само за земя и сграда. Оборудването и машините ще са отделелно над тази сума. Затова и цялата инвестиция ще е доста по-голяма", посочи пред TrafficNews изпълнителният директор на "БТЛ индъстрийз" Георги Петков. 

Компанията възнамеряват да инвестира в иновативни системи за производство като автоматизирани складове и роботизирани системи за разпределение на материалите между работниците, но е насочена и към екологията и ще опита да изгради и собствен соларен парк. Към момента фирмата произвежда около 50 000 апарати на годишна база и е експортно ориентирана, като изнася готова продукция към над 110 държави целия свят. Основни направления в производството на медицинска техника са в сферите на кардиология, физиотерапия, естетична медицина и урология. 

"През следващите 2 години до откриване на фабриката ще открием около 200 работни места, а след това се надяваме и повече. До момента на откриването ще функционира и старата ни фабрика, а след това тя ще се премести в новата база", поясни Петков. 

Цялата продукция на дружеството се изготвя в Пловдив, като дори част от частите за машините се произвеждат у нас. В София фирмата има развоен център, в който работят висококвалифицирани инженери, като такова звено за проектиране на машините има и в Пловдив. Така затварят целия кръг от научна и развойна дейност до крайна продукция. 

От държавата обещават да подпомогнат с финансиране за инфраструктурата в района на новата фабрика, като Борисов подчерта, че става дума за производство на хипервисоко технологично ниво, което неминуемо е приоритет на държавната политика за привличане на инвестиции с високи нива на добавена стойност.