Въпреки изключително сложната процедура за строеж и ремонт в Стария град, архитектурният резерват продължава да е атрактивен район за покупко- продажба на имоти. В момента на пазара има 15 къщи, които очакват нови собственици. Най-евтината от тях тях е с площ от 90 квардрата и струва 79 500 евро.  Тя е "близнак”, не разполага с двор и е на три етажа. Имотът очевидно се нуждае от основен ремонт , за което има извадено разрешително.

За 104 000 евро можете да се сдобиете с възрожденска къща близо до кръстовището на Чифте баня. Тя е с разгъната площ 94 квадрата и двор 200 квадрата. Собственикът обаче ще трябва да инвестира още толкова, за да я направи пригодна за живеене.

Най – скъпата къща, която се продава в резервата е съседна на Балабановата къща. Тя е ново строителство и се разполага на цели 500 квадрата. Продавачът е обявил „ексклузивната” цена от 550 000 евро, което означава , че срещу един милион лева тя би станала собственост на някой ценител. Сградата е на 4 нива и с гараж. Според брокерът, който е продава тя е подходяща за хотел, картинна галерия и или луксозно представителство на компания.

Половин милион евро е цената на друга нова къща в Стария град. Тя е двуфамилна и е с площ 335 квадрата и още 124 квадрата двор. Тя се състои от два мезонета , които са с тераса лоджия , която гледа към Капана.

Останалите имоти , които се продават са на цени между 300 и 400 хиляди евро, като с в различно състояние. В една от тях има дори басейн.

Имот в Стария град е една добра инвестиция, коментират пловдивски брокери. Рано или късно емблематичният резерват ще се събуди за живот и доходността от имотите там ще расте. Най- сериозен е интересът на инвеститорите към високия сегмент на имотния пазар, тъй като е най-стабилен и с потенциал за ръст. Плоблемът при покупка на имот в Стария град идва при евентуален ремонт или разширение, тъй като разрешителните за строеж са свързани с процедура, която минавва през Националният институт за паметници на културата.  

Снимки: Imot.bg