На днешната дата 30.07 се отбелязва поредната годишнина от трагичната смърт на легендарната певица Румяна. Преди 21 години в автомобилна катастрофа тя губи живота си, но и до ден днешен в сърцата на почитателите си остава една неугасваща звезда и глас, останал да звучи и след последния и стон. 

Тази година отново си спомняме за житейския път на Румяна, приключил в разцвета на младостта й.

Още от ранните часове на деня, фенове на изпълнителката и нейни близки приятели затрупаха социалните мрежи със снимки и колажи, припомняйки, че тя живее вечно жива в сърцата им. 

Трагията се случва преди 21 години, когато при тежка катастрофа по пътя Бургас - София, загина една от емблемите на българската музика, Румяна. Децата й и нейният приятел Любо се разминават с травми, но цяла България потъва в скръб.

Към днешна дата, наследниците на неугасващата звезда - Марияна и Илиян са щастливи в семеен план и се радват на прекрасни дечица. 

ПОСЛЕДНАТА СНИМКА НА РУМЯНА, НАПРАВЕНА ПО ВРЕМЕ НА НЕЙНО УЧАСТИЕ В КИТЕН ВЕЧЕРТА ПРЕДИ КАТАСТРОФАТА.. 29. 07. 1999 г.

Днес няма да се връщаме в миналото и да припомняме подробностите от мрачния юлски ден, а ще си спомним за Румяна с усмивка на уста. Нека не забравяме златните хитове на певицата, които и до ден днешен карат всеки от нас да настръхне щом ги чуе, предизвиквайки сълзи в очите.

Румяна е родена на 12 декември 1965 г. в бургаското градче Камено. Завършва Музикалното училище в Котел със специалност "кавал" и втора специалност "пеене". Свири и на пиано. Известно време работи като учителка по музика в село Антоново. След това се отдава на кариерата си на певица. Тя е най-малката от трите дъщери на семейството. Двете й сестри - Янка и Мария, живеят в Бургас. Своите певчески изяви започва като ученичка. После става солистка на Странджанския оркестър. След напускането му работи в заведения в Бургас, София и бивша Югославия.

Румяна издава първия си албум още през 1991 г., а по-късно и втори, със сливенска фирма. За тези два албума обаче не обича да говори. Истинският успех идва с музикална компания "Милена рекърдс", която издава всичките й албуми. За най-големия си хит "Две очи разплакани" Румяна споделя, че е написала музиката и текста на песента почти едновременно в много тежък момент, когато е изживявала раздялата със съпруга си Руси Андролов. Нейна запазена марка са тежките балади, които изпълнява със завидно майсторство. Другата й "специалност" са веселите купонджийски песни.

Румяна е известна и като най-дългокосата певица на Балканския полуостров. Буйната й грива стига 110 см. Споделя, че я наследила от баба си, която имала дълга и лъскава коса, растяща не с дни, а с часове.

 

Певицата е ревностна християнка, през целия си житейски път вярва и се стреми към единение с Бога. Любимите й житейски максими са: "Това, което сам си направиш, никой друг не може да ти стори" и "Уважавай тези, които срещаш по пътя си нагоре, защото на слизане ще ги видиш отново". В дискографията си Румяна има 7 самостоятелни албума. Последният е издаден посмъртно.

В своята кариерата тя печели редица награди. Сред тях са награди за видеоклип, албум, награда за изключителни постижения и наградата на публиката

Румяна за себе си

* Аз изповядвам християнските добродетели и морал, но смятам, че вярата дава свобода на човешкия дух, а религията го поставя в рамките на забраните. Затова е добре всеки сам да си избере своите морални норми и да се чувства конфортно с тях.

* Човек трябва да си остане земен, докъдето и да е стигнал. Познавам всички човешки потребности, разбирам хората и техните дребни радости.

* Радвам се, когато срещам спокойни и усмихнати хора. Обичам да наблюдавам животните, защото те са чисти и благородни. Обичам птиците, обичам слънцето, обичам Бог и децата.

* Моето семейство ме възпита в много строг морал, затова обичам чистото в човека.

* Работата ми доставя удоволствие. Работя с голяма любов. Никога не съм била капризна, разглезена. Мога да си позволя някои удоволствия, защото много се трудя. Нищо не се получава даром. И аз много съм страдала от нямане, но мисля, че ще дойде ден всички да са задоволени.

* Поддържам се най-вече с добро настроение. Обграждам се с приятни хора, премахвам дразнителите, зареждам се само с положителни емоции.

* Баладите, които съм изпяла, са моята душа. Няма случайна дума в моите текстове, всичко е излязло от сърцето ми.

* В музиката виждам картини. Тя е едно изживяване, което искам да споделя с хората.

* Образованието, музикалната култура помагат да осъществиш целите си. Но дарбата е нещо, което не може да се формулира.

* Не обичам завистта, тя ми е чужда. Неслучайно съм изпяла песента "Обичам да живея" - това е моето послание към всички. Искам хората да се обичат, да няма завист, да няма злоба, да не си създаваме взаимно неприятности. Да направим живота си хубав.