„Пътешественици“ е рубрика за пловдивчаните, които не се страхуват да тръгнат по пътя към неизвестното. За тях авантюрите и приключенията са начин на живот. Всяка седмица ви представяме по един пътешественик, посетил екзотична дестинация. Говорим с онези, които се престрашават да изследват далечни, по-малко популярни кътчета от земното кълбо и съпреживяваме с тях приключенията, през които са преминали. Следете ни, за да направите виртуална разходка до най-интересните места по света. 

 

Като чуете „Канарските острови“ вероятно си представяте лятна ваканция, слънце, плаж и тотален релакс сред впечатляваща природа. А сега си представете, че това е ежедневието ви. Какъв е животът в популярната туристическа дестинация, научаваме от пловдивчанката Виктория Видева, която вече седма година живее в Лансароте (произнася се Ланцароте).

 

Виктория е родом от Пловдив. Завършва Националната Търговска гимназия, след което специалност „Маркетинг“ в УНСС, и заминава за Дания. Докато изчаква записванията за новия учебен семестър, решава да замине на Канарите и да работи през лятото в луксозния датски спортен комплекс Клуб Ла Санта. За нейна радост лятото ѝ продължава до ден днешен. Тя посреща повече от 12 000 туристи годишно! През свободното си време се занимава с йога, учи се да кара сърф и се отдава на дълги разходки по вулканичните възвишения.

„Спомням си добре първата ми мисъл по пътя от летището до хотела – чудех се къде изобщо са палмите и растителността. Защо е толкова пусто?“ - разказва ни Вики. „Много се впечатлих от различните цветове на морската вода и почвата. Обърквах се накъде трябва да карам, тъй като всички къщи си приличат - двуетажни, боядисани в бяло. По-късно разбрах, че това е било идея на местния склуптур Сезар Манрике и се е превърнало в закон, целящ да предпази острова от превръщането му в лъскава туристическа дестинация. Тепърва имах да уча много за острова и лятото неусетно се изплъзна. Това, което напълно ме убеди да остана всъщност беше коледното барбекю на плажа - кой не би искал да живее на място, където зимата се ходи по чехли?“ 

Лансароте е най-източният от седемте острова - Тенерифе, Фуертевентура, Гран Канария, Ла Палма, Ла  Гомера и Ел Йеро, които съставляват архипелага Канарски острови. Макар по-близо разположени до африканския бряг, територията е испанска. Островите са вулканични, като последното изригване на Тенерифе е било през 1909г., продължило 10 дни. Активните вулкани са всъщност част от атракциите на островите.

Чувстват ли се гостите в безопасност, отново питаме Вики. „Целият остров Лансароте е обявен за национален парк и е впечатляващ. Безспорно една от най-посещаваните дестинации е паркът Тиманфая (Timanfaya) - Огнените планини. Там се влиза срещу символичен вход от 7 евро и може да се наблюдават различни демонстрации, провеждани върху кратера на загасналия вулкан, който все още излъчва повече от 400 градуса топлина. След обиколка с автобусчето в парка можете да обядвате в ресторанта, конструиран от Сезар Манрике, използващ топлината на вулкана, за приготвянето на ястията си.

Други интересни места са пещерите Хамеос дел Агуа (Jameos del Aqua) и Куева де лос Вердес (Cueva de los Verdes). Това са пещери, образувани по естествен начин вследствие на заключването на въздушни маси под изстиващата лава по време на изригването на вулканите. Интересното е, че са по-дълги от 8 километра и са били обитавани от местното население по време на пиратски нападения. Една от любимите ми туристически дестинации е Мирадор дел Рио (Mirador del Rio), която се намира в най-северната част на острова. Там е и най-високата точка, откъдето могат да се видят и някои от съседните острови като Ла Грасиоса (La Graciosa). Наблюдавани от високо, цветовете на Атлантическия океан и острова са невероятни."   

Всички седем острова с право заслужават славата си на на туристическа дестинация. Всеки един от тях притежава своята специфична флора и фауна. Има остров прилягащ за всеки вкус - от лъскавия Тенерифе до пустинния Гран Канария. Любопитни сме какво предпочитат българските туристи в Лансароте. „Повечето туристи са скандинавци и великобританци, няма много българи. Не бих казала, че мога да откроя типажи. Тези, с които съм се срещала, са били страхотни. Българският турист на Лансароте е весел, бъбрив и обожава факта, че не плаща за чадър на плажа. Островът предлага скътани безлюдни малки плажове, на които можете да бъдете само със семейството си и никой друг. А може би ги затруднява и липсата на директни полети. Защото като цяло, прекарването на почивката там не е кой знае колко скъпо.“         

Като се заговорихме за цени, впечатление ни направи и начина на живот на местните. „Живота тук бих описала като „развитие в застой“. Нещата се случват с една невероятно бавна скорост. Всеки кара бавно, малко са местата на острова, където е разрешено да се кара с повече от 60км/ч. Тук цари едно невероятно спокойствие през цялото време, което понякога може да се обърка дори със скука.“ А това от устата на пловдивчанка си е смущаващо! Местните се опитват да запазят острова от презастрояване вследствие на развитието на туризма. За целта са въведени специфични закони, предназначени само за този остров.

Какви са другите любопитни факти от бита, които правят впечатление на посетителите? „Растенията, дори и палмите, не растат много високи, защото постоянно духа вятър. В тази връзка, характерно за повечето плажове не са шезлонзите, а каменните оградки които се правят около хавлиите. Това е така, за да се спре вятъра, надигащ пясъка. Гроздето тук не е на плетове, а расте в дупки във вулканичната почва. Казвам почва,но това всъщност е  вулканичен прах смесен с минерали от земните недра. Местните го наричат „пикон“. Заради него по-голямата част от земеделието се извършвано ръчно - просто трудно можеш да минеш с трактор през вулканичната почва.“

Ако искате да преживеете една нестандартна ваканция, то Лансароте отлично осигурява това. Лунен пейзаж, архитектурни чудеса и перфектен вятър за водни и въздушни спортове правят острова привлекателен за туристи с различни интереси. Всички те обаче споделят едно общо нещо - усещането за паралелна реалност.